Ett projekt som innebär stort elevinflytande, bredd och variation. Så beskrev ansvarig lärare för manusbearbetning, Staffan Blixt, Lindeskolans nya musikteaterprojekt vid Rotarys lunchmöte idag. En relativt välbesökt lunch som inleddes med sång och pianospel av elever från Estetprogrammet. Därefter berättade elever och personal från Lindeskolan om scenglädje, samarbete och stor utvecklingspotential. Alla intresserade elever på programmet får vara med i produktionen som är unik i länet, genom sin arbetsmetodik.- Vi gör allt själva från ax till limpa, berättar Staffan Blixt. Det är inte bara elever från Estetprogrammet som deltar genom sång, musik, drama och kostym. Även Byggprogrammet och Hotell- och restaurangprogrammet blir involverade så detta är verkligen hela Lindeskolans projekt.
Årets musikteaterproduktion på Lindeskolan heter ”Make me famous” och har ett 1980-tals tema men mycket dans och sång. Hela manus bygger på elevernas eget arbete liksom scenografi, mask och kostym. Den enda tjänst som produktionen köper in är ljussättning. Arbetssättet är unikt för Örebro län.
– Sedan 2006 har vi valt denna metod där eleverna själva står för hela produktionen, säger Staffan Blixt. Innan dess bjöd vi in professionella aktörer och äldre elever till våra projekt men vi tror att eleverna utvecklas mer genom att bli fullt delaktiga.
Elever som deltar i musikteaterproduktionen går i årskurs 2 eller 3. De planerar, sjunger, dansar, bygger, syr och övar i olika grupper från att skolan skolan startar på hösten. Mest intensiv är perioden månaden innan premiär.
På Rotarys lunchmöte visades en film som sammanfattade sex olika produktioner, från 2006 till 2013, riktad till nior som står inför sitt gymnasieval. Filmen vittnade om stor variation samt vackra och uppfinningsrika scenerier. Utan tvekan har Lindeskolan också lyckats utveckla en musikalisk höjd och stor scenglädje.
– Vi har blivit bättre år för, menar Staffan Blixt. Och det faktum att det är hela skolans projekt där flera olika program är involverade gör också att produktionen blir en sammanhållande faktor för elever och personal.
Årets musikteaterproduktion spelas den 20-22 mars 2014. Hotell- och restauranglinjen möjliggör att publiken även kan få en god supé med bordsservering under föreställningen, vilket måste beställas i förväg.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.