– Svenskarna älskar möten. Ni måste ha måndagsmöte – annars är det inte måndag !Och ni älskar att fika. The Swedes should export a global fikarum – det skulle lösa en massa problem.
Det var antropologen, kommunikationsexperten och ”svenskengelsmannen” Colin Moon som drog ner mest skratt, när han med hela kroppen och på olika språk och dialekter illustrerade hur vi kan prata förbi varandra, missförstå – och missa en bra affär. Colin Moon var förmiddagens huvudnummer när Näringslivsdagen drog igång på Lindesbergs Stadshotell. Det var många ”mötesrävar” som skrattade igenkännande.
Han menar att vi aldrig kommer att förstå varandra helt och hållet. ”Vem kan förstå sig själv till 100 procent !?” Om man ska möta någon från en annan ( företags- eller nations-) kultur så gäller det att göra hemläxan, men Colin Moons råd var att inte ha med sig en lång lista hur man ska bete sig ( eller ännu längre lista på hur man INTE ska bete sig), när man möter någon från en annan kultur:
– Gör inte avkall på den du är, var personlig !
Uppskattat blev också presentationen av Lindeskolans esteter och kulturskolans Garnalias musikteaterföreställning som i år har titeln Ticket, tack! eller Har du Tiden? ( 26 – 28 mars). Två av eleverna/artisterna Ebba Matsson och Melinda Lönnström presenterade arbetet med föreställningen, så att säkert en och annan företagare, kan tänkas lätta på plånboken. Rektor Eva Boström stod vid utgången och delade ut sponsorsbroschyrer.
– Först var det litet nervöst, men nu är det desto roligare, säger Melinda, som är med för första gången och Ebba som är med före tredje gången – nu både som dansare och ”i roll” håller med om att det är sådan stämning och att alla blir så tajta när de arbetar ihop. De säger också att de kommer att ha nytta av den här erfarenheten, när de ska prata inför människor.
– Det är fantastiskt med det här jobbet att se hur en blyg förstaårselev som gömmer sig i huvan senare förändras så att han/hon äger hela scenen. De får också lära sig att varje del i en stor produktion spelar roll, berättade läraren Staffan Blixt.
Roger Sixtensson – VD på de kommunala bostadsbolagen Falab och Libo passade på att ”sälja in” idéerna om hur norra centrum kan se ut och liksom under presskonferensen igår talade han om en bred förankring – förutom den formella gången som miljö- och byggförvaltningen sköter ska de tre bolagen – Libo/Falab, Eriksson Fastigheter och Egeryds – sprida planerna runt om i stan. Redan 2016 hoppas ”ICA-Per” att parkeringsdäcket på 3 våningar ska vara färdigt.
Det var ett späckat program på förmiddagen -kommunstyrelseordförande Irja Gustavsson (S) försäkrade att Lindesberg nu leds av en stark majoritet ( S+C) som ” vill sätta igång att agera för att utveckla kommunen”. Tioårsjubilerande kyrkokören Andra Ord ( firas med konsert i församlingshemmet 14 mars) sjöng och Karin Holmberg från kommunens arbetsmarknadsenhet uppmanade företagarna att ställa upp med feriejobb i sommar.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).