På måndagsförmiddagen hade inget nytt hänt i fallet med den mystiska skottlossning som skedde klockan tre natten till lördag den gångna helgen. Det enda polisen har att rapportera är att ytterligare en boende i området hört av sig nu på morgonen och berättat att hon hört skotten.
Det var alltså tidigt på lördagen flera skott avlossades på Hagabergsområdet. En patrull skickades omgående till platsen och medan de befann sig där hördes ytterligare sju smällar. Dock kunde inte patrullen lokalisera varifrån ljudet kom. Skogspartier har sökts igenom, men inget vapen eller spår efter en skjutning har hittats.
Boende i området har ingen anledning att känna någon större oro för vad som hänt, menar närpolischef Magnus Luhr.
-För det första är det ju ännu inte fastställt att det är ett skjutvapen som använts. Skulle det ändå vara så vet vi inte om skottlossningen ens skett på Hagaberg. Ljuden kan ha kommit från annat håll, det beror helt på hur ekot gått. Det är mycket svårt att lokalisera ljuden. Vittnen från såväl norra delen som södra har hört smällarna, säger Luhr.
Vad gör polisen åt saken?
-Det finns inte så mycket vi kan göra just nu. Det skulle vara om vi får några tips som kan leda oss till en misstänkt. Vi har inte mer än vittnen som hört smällarna men inte sett något. Det är mycket svårt att lösa det här.
Även om det skulle ha varit ett skjutvapen som avlossats, så behöver det inte innebära att något brottsligt skett. Ibland händer det att folk avlossar skott vid t ex födelsedagar. Att det skulle vara fallet här är dock långsökt, menar polisen.
-Oftast är de snabba att informera oss om sånt innan. Men nu var det här ju på en tidpunkt som inte är så vanlig i såna sammanhang, så man tvivlar ju lite, säger Bengt Eriksson.
Magnus Luhr fortsätter:
-Skjutvapen bli vanligare och vanligare inom kriminella kretsar, men att detta skulle vara någon uppgörelse tvivlar jag på. Det kan också tänkas att någon berusad person avlossat några skott i ruset. Men det kan ju lika gärna vara s k knallskott, smällare. Det jag finner mest konstigt är att det avlossats så många skott. Det är lite udda att någon skyltar så med ett vapen, konstaterar Magnus Luhr.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.