Det är bråda dagar för filialchef Fredrik Eriksson på NEA Installation AB i Lindesberg. Att Fredrik nu plockar ner NEA-skylten som har prytt fasaden sedan 60-talet innebär inte alls att företaget försvinner, utan en fortsättning på ett vinnande koncept men nu under ett nytt namn. Imtech Elteknik AB är det nya namnet och Imtech är en del av koncernen Royal Imtech N.V, ett stort holländskt teknik- och serviceföretag med 29 000 anställda och en omsättning på svindlande 5,1 miljarder euro.
– Den andra april så byter vi officiellt namn till Imtech och får på så sätt en igenkänningsfaktor och resurser från ett stort företag som vill växa och bli marknadsledande, säger Fredrik Eriksson.
Att NEA nu ingår i Imtech-koncernen ser Fredrik flera fördelar med.
– Inom NEA Installation så var det elinstallation som vi kunde erbjuda våra kunder. I Imtech så finns även Imtech VS-teknik AB (tidigare NVS) och Imtech Ventilation AB (tidigare Sydtotal), vilket ger våra kunder en enkelhet i att de fortsättningsvis bara behöver en kontakt och ett företag att vända sig till, menar Fredrik.
När en stor koncern kommer in som ägare brukar det vanligtvis innebära stora förändringar och en toppstyrning som kan kännas negativ för de mindre filialerna långt från huvudkontoret, men den bilden känner inte Fredrik igen.
– Här är det ingen som har kommit och pekat med hela handen utan vi har stor frihet att påverka vår vardag själva. Självklart så får vi lite stolpar och mål som ska nås men hur vi når dit får vi själva jobba fram, berättar Fredrik.
En annan positiv sak i den nya koncernen är samarbetet över gränserna.
– Det ger en trygghet att vi från olika filialer kan hjälpa varandra med större jobb där inte vi har tillräckligt med montörer själva. Vilket även ger en styrka att orka med om en lågkonjunktur slår till i en stad. Exempelvis kommer vi i Lindesberg att låna montörer från Borlänge för att på så sätt ha full bemanning under ett planerat driftstopp på en industri, säger Fredrik.
Det är faktiskt så att NEA blev förvärvade av Imtech redan 2010 men trots att det nu blir nytt namn så tror Fredrik att kunderna ska känna igen sig.
– Det tar väl ett tag att jobba in ett nytt namn men våra kunder kommer känna igen samma montörer trots att det är nya kläder och ny logga på bilarna. En del har trott att vi bara kommer att göra stora jobb när vi tillhör en stor koncern, men ”faster Gerda” är fortfarande välkommen, inget jobb är för litet, avslutar Fredrik Eriksson.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.