Med bara två veckor kvar till eurovalet har den tidigare starka Nej-sidan tappat mark. Det visar en gallupundersökning i slutet av förra veckan. Enligt gallupen har Nej-sidan tappat sju procentenheter. Men som vanligt i valtider ska alla undersökningar tas med en nypa salt. Det är först på valdagen svenska folkets vilja kan summeras. Uppdelningen inom de politiska partierna ser ut som följer.
Ja-sidan representeras överst i bild av Alf Svensson (Kristdemokraterna), Lars Leijonborg (Folkpartiet), Göran Persson (Socialdemokraterna) och Bo Lundgren (Moderaterna).
Nej-sidan: Peter Eriksson (Miljöpartiet), Ulla Hoffman (Vänsterpartiet) och Maud Olofsson (Centerpartiet).
Så ser Lindesbergsföretagen på euron
Under upptakten till eurovalet den 14 september har LindeNytt publicerat en artikelserie där några av de stora företagen berättat hur de skulle påverkas vid ett eventuellt införande av euron som valuta i Sverige. De tillfrågade var Tormek, Linde Maskiner, ArvinMeritor, Rockhammar Timber och Nammo Liab. Gemensamt svarar företagens vd:ar eller platschefer att stora pengar finns att tjäna på euron. Detta genom att dagens risktagande vid växelkurser blir ett minne blott. Många av företagen lever till stor del av export. Ett av företagen, också en av de största arbetsplatserna i kommunen, är AssiDomän Cartonboard AB i Frövi med 670 anställda. Där går hela 90 procent av produktionen till kunder ute i Europa.
ArvinMeritor uppskattar den direkta förlusten p.g.a. osäkra valutakurser till cirka 20 miljoner i fjol. Beroende på produktionsår och resultat kan det bli väldigt stora pengar på sikt, berättade Dan Johansson som är platschef på Meritor.
-Personligen tycker jag att vi ska gå med, men för Linde Maskiners del ser jag inte några jättestora fördelar, inte som det ser ut just idag i alla fall, sa vd:n Jan Emander. Företaget exporterar endast 20 procent av tillverkningen. Dock finns andra anledningar till ett ja, menade han.
-Det finns redan nu vissa ute i Europa som ställt krav på att till exempel inköp enbart ska betalas med euron.
Rockhammar Timbers vd Anders Ek såg betydligt allvarligare på ett nej och menar att det är ett stort misstag av svenska folket att stå utanför.
-Sverige är ett extremt exportberoende land och att stå utanför är otroligt allvarligt som jag ser det. Det viktiga i att vara med i Euroland är att vi blir mer intressanta och kan vidmakthålla eller t.o.m. öka sysselsättningen i landet.
Nammo Liabs vd Thomas Resare: ”Vi är redan med i EMU – en gemensam valuta är självklart”
Fotnot: Idag går hela 40 procent av Sveriges export till euroländer.
Historik
1958 Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEC) bildas av Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland.(Romfördraget).
1967 Europeiska gemenskaperna (EG) Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland.
1973 Danmark, Irland och Storbritannien medlemmar i EG.
1981 Grekland medlem i EG.
1986 Portugal och Spanien medlemmar i EG.
1993 Europeiska unionen (EU) bildas baserat på Unionsfördraget (Maastricht).
1995 Finland, Sverige och Österrike medlemmar i EU.
1999 Euron införs som valuta formellt.
2003 EU utvidgas. Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ungern, Bulgarien, Rumänien och Turkiet önskar att bli medlemmar i EU och inför euro.
Läs vad företagen i Lindesbergs kommun har att säga.
Nammo Liab>>
Rockhammar Timber>>
ArvinMeritor>>
Linde Maskiner>>
Tormek>>