Med start idag, torsdag, inleds vårstädningen då gruset efter vinterns halkbekämpning skall sopas upp. Under torsdagen och fredagen skall centrala Lindesberg grovsopas, informerar Samhällsbyggnad Bergslagen.
– Vi smög faktiskt igång med sopning redan för en vecka sedan, men det var endast längs gång- och cykelbanor och det utförde vi med vår egen personal, berättar Anders Jellvert som är arbetsledare på gatuavdelningen.
Trots en mycket mild vinter, så förekom ändå perioder då det krävdes halkbekämpande insatser. Dock konstateras att det inte har gått åt särskilt mycket grus den här säsongen – men likväl skall det lilla som nu ligger på gator och torg tas omhand. Redan för någon vecka sedan påbörjades arbetet på GC-vägar, men nu kommer grovsopning att ske i hela centrala Lindesberg.
– Grovsopningen sker under torsdag och fredag. Med start på måndag grovsopas Fellingsbro och sedan arbetar vi oss upp till Lindesberg igen via Rockhammar, Frövi och Vedevåg, säger Anders Jellvert på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Under samma period skall även Storå och Guldsmedshyttan grovsopas.
När grovsopningen är genomförd skall finsopning göras. Det är inför detta arbete som man ställer krav på att allmänheten är lite vaken.
– Nu är det visserligen preliminärt, det finns alltid risk för väderomslag eller maskinhaveri som skapar fördröjning, men planen är att vi med start vecka 15 skall påbörja finsopning och det innebär att alla fastighetsägare bör ha sopat ut gruset från tomtgränsen då, påpekar Anders Jellvert.
Jellvert förtydligar att det även gäller trottoarer för de fastighetsägare som har en sådan längs med sin tomtgräns.
– Fastighetsägare med trottoar längs tomten är skyldiga att sköta den biten, det är nog inte alla som känner till det men så ligger det till. Det är viktigt att man sopar ut gruset från trottoaren till vägbanan, så att sopmaskinen kan ta upp gruset, avslutar Jellvert.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.