Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
Föreningens ordförande, Ali Jamal Yassin, är utbildad socionom och själv uppvuxen på Hagaberg. Han beskriver att han känner ett ansvar för ungdomarna och hur han nu vill ge tillbaka till området.
– Jag själv har bott i området i 30 av mina 33 år och jag känner att jag har ett ansvar att ge tillbaka till de här ungdomarna, för det var sporten och framförallt fotbollen som räddade mitt liv, säger Ali.
Föreningens verksamhet kommer till största delen hållas på Hagaberg, där de fått tillgång till både en konstgräsplan och idrottshallar. Det är också här man ser att många ungdomar inte har någon fritidsaktivitet i dagsläget, något som kan leda till utanförskap.
– Tittar man geografiskt på kartan så sticker Hagaberg ut som ett område där många ungdomar inte tillhör ett föreningsliv, främst tjejer, och det är också något som vi vill jobba på – att få tjejer med annan bakgrund och religion in i föreningslivet. Sporten ska vara en väg in, och det spelar ingen roll vilken typ av sport det handlar om. Det viktiga är att ha något att göra efter skolan så man inte hamnar i det negativa med utanförskap och liknande, så vi kommer att lägga stort fokus på förebyggande arbete, säger Ali.
När det kommer till själva verksamheten så bygger den inte på en enskild sport, utan här får efterfrågan styra utbudet.
– Basket är en väldigt efterfrågad sport, som vi kommer börja med inom några veckor, och träningarna kommer vara uppe på Hagaberg. Men för oss handlar det också om att skapa broar mellan föreningar. Om t ex 10 stycken är fotbollsintresserade så kan vi gå ner till IFK och fritidsbyn någon dag och testa att spela fotboll, kanske träffar man någon förälder som kan tänka sig att köra några barn dit två gånger i veckan. Vi kanske testar att spela handboll eller tittar på en A-lagsmatch, eller om 20 personer vill spela schack försöker vi lösa det. Vi vill ju att de ska komma in i samhället och skapa relationer, det är visionen med projektet och föreningen, berättar Ali.
Något som Ali också är väldigt noga med att poängtera är att alla är välkomna, oavsett var man kommer ifrån och vilken bakgrund man har.
– Vi heter Bergslagens idrottsförening, vilket också betyder att folk från Nora, Fellingsbro och Stråssa är välkomna. Vi hoppas också att ungdomar ska komma utifrån till Hagaberg, för att bryta segregationen, och skapa delaktighet och gemenskap. Att man ska kunna spela tillsammans med ungdomar som har en annan hudfärg och bakgrund, förklarar han.
Med uppstarten runt hörnet ser Ali fram emot att göra verklighet av sin vision, att skapa tillgänglighet och möjlighet för ungdomarna att idrotta.
– Det finns en stor målgrupp som kanske inte har så stor kunskap om föreningsliv. För många föräldrar kanske det inte är norm att vara verksam i en förening, men jag tror samtidigt att många skulle vilja vara delaktiga om man bara hade lite mer kunskap om hur det fungerar.
Många av ungdomarna har svårt med tillgängligheten, svårt att ta sig till arenan, lindehov, fritidsbyn, men också svårt ekonomiskt. Där kommer vi försöker skapa ekonomiska förutsättningar så att inte medlemsavgiften blir så hög, avslutar Ali.