Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man har vid ett flertal tillfällen arrangerat demonstrationer för att belysa hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att stänga ned jourlinjerna för ortopedi och kirurgi nattetid. Nu är det dags igen, men det här gången är det för att tacka alla som slutit upp i kampen.
Redan 2019 när beslutet fattades att akutmottagningen i Lindesberg skulle förlora jourlinjerna för ortopedi och kirurgi under nattetid möttes det av kraftiga reaktioner. Sedan dess har en kamp pågått från invånarnas och företagarnas sida, där man outtröttligt stridit för ett återöppnande av akuten. Den 28 september förra året stängdes den primära jourlinjen för ortoped/kirurgi vid Lindesbergs lasarett mellan klockan 21.00-07.00, ett beslut som fick PRO och Företagarna i norra Örebro län att agera kraftfullt där man bland annat arrangerade flera uppmärksammade demonstrationer utanför lasarettet.
Den 28 oktober 2021 kom ett nytt beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden; nu skulle man förstärka akutmottagningen i Lindesberg, för att i början av nästa år kunna ta emot patienter med enklare kirurgiska och ortopediska besvär även nattetid.
Nu planerar PRO och Företagarna en ny manifestation, men den här gången för att tacka alla som slutit upp i kampen för ett bevarande av akutmottagningen.
– Vi vill framförallt tacka alla företagare och invånare som har ställt upp under den här tiden, men också visa att vi inte ger oss på något sätt förrän vi ser att det här är i hamn och fungerar, säger Peter Larsson, representant för Företagarna i norra Örebro län.
Manifestationen kommer att äga rum på söndag den 12 december, med samling i Flugparken klockan 16:30. Därefter går man i fackeltåg till Lindesbergs Stadshotell där själva manifestationen tar plats.
– Det blir lite musik och uppträdande av Spektakelteatern, så det blir inga långa tal, men väldigt intressant, berättar Peter och avslutar:
– Vi har sagt att vi litar på politikernas ord, men vi vill ju se att förändringarna har påbörjats så att man inte kommer i januari och säger att det inte finns personal, för det köper vi inte.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.