Efter att ha jobbat i sju år inom Swedbank blev Liselott Lodén, då 28 år, år 2011 privatmarknadschef hos Bergslagens Sparbanks Norakontor. Nu har hon rekryterats till att leda bankens kontor i Lindesberg, vilket är det största i bygden. Hennes vision med nya jobbet är att banken ska vara Lindebornas naturliga val.- Bergslagens Sparbanks varumärke är närheten och engagemanget i bygden och det vill jag jobba vidare med, säger Liselott Lodén. Här har vi all kompetens samlad på ett ställe och besluten är snabba.
Sedan tre veckor tillbaka har Liselott Lodén värmt stolen som ny kontorschef på Bergslagens Sparbanks kontor i Lindesberg. Det är bankens största kontor med 13 anställda som möter många Lindebor i deras vardag. Just nu är siktet inställt på att lyssna, nätverka och lära känna medarbetare.
– Det känns väldigt spännande att få vara med om att leda ett så pass stort kontor som detta, säger Liselott Lodén. Jag gör kundbesök, träffar företagare och pratar så klart med medarbetare och ledning för att vi ska kunna formera arbetet framåt.
Som kontorschef kommer Liselott Lodén att ansvara för utvecklingen av hela kontoret. Hålla i kundkontakter och vägleda medarbetare. Dessutom är hon involverad i lokala utvecklingsprojekt och sponsring.
Bergslagens Sparbanks unika koncept, som en fristående lokal bank med hjärtat i bygden, var en av orsakerna till att Liselott Lodén för några år sedan valde att säga upp sig från sin tjänst och börja pendla till Nora från Kumla. Därhemma finns fem-åriga dottern, träningen, Friskis&Svettispassen ( hon är instruktör) och maken.
– Nu tar jobbet mycket tid – men det är det värt. Det är otroligt roligt att få vara med att bygga och utveckla en bygd – som ju banken faktiskt gör tillsammans med sina kunder. Närheten är stor till både kund och ledning. Här går det snabbt från idé till beslut och vi känner varandra.
Skapandet av personliga relationer är något som Liselott Lodén har med på sin lista när hon ska beskriva sin vision om hur banken arbetar efter fem år med henne som chef.
– Jag vill att Lindeborna ska känna att Bergslagens Sparbank är det naturliga valet för Lindeborna när de tänker banktjänster. Det betyder att vi fortsatt är ett lokalt forum för utveckling och samtidigt att vi skapar personliga relationer med kunder och andra Lindebor. Vi ska ha de bästa banktjänsterna och man ska kunna lita på att vi gör vårt bästa.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.