Nya majoritetens omtag i frågan om ny återvinningscentral: ”tänka långsiktigt”
I början av mars förra året rapporterade LindeNytt att avfallsanläggningen i Södra Måle skulle sluttäckas och avslutas, och att den dåvarande kommunstyrelsen därför fattat beslut om att en ny och modern återvinningscentral skulle utformas i centrala Lindesberg. Den nya majoriteten vill dock ta ett omtag i frågan, då man menar att det är ett mindre lämpligt förslag.
– Vi är på inget sätt motståndare till utveckling, förbättring och förnyelse, men vi försöker att tänka långsiktigt, säger man i ett pressmeddelande.
För knappt ett år sedan pekades norra industriområdet i Lindesberg ut som en möjlig plats för den nya återvinningscentralen som ska ersätta avfallsanläggningen i Södra Måle.
Jonas Kleber (c). Foto: Fredrik Norman
– Norra industriområdet ligger närmast till hands, vi har tittat på fyra förslag och har kunnat ta bort två av dessa. Men både jag och Bengt tycker nog att det vore bäst att vara där vi är idag, vid Stafettgatan, sade dåvarande kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Kleber (C) till LindeNytt i april 2022.
Nu vill dock den nya majoriteten ta ett omtag i frågan och utreda andra områden för etableringen.
– Att placera en ÅVC centralt beläget på ett industriområde där mycket tung trafik och personförflyttningar sker tycker vi är ett mindre lämpligt förslag. Att dessutom använda industrimark som kan användas till fortsatt utveckling och etableringar av företag rimmar illa med vår politiska ståndpunkt och den framtida utvecklingen av Lindesbergs kommun, säger M, SD, KD, L, LPO i ett pressmeddelande.
Norra industriområdet pekades tidigare ut som en potentiell plats för en ny återvinningscentral. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Den dåvarande majoriteten med S och C i spetsen, hade som mål att den nya återvinningscentralen skulle stå färdig inom två år, det vill säga under 2024. Det nya kommunstyret vill dock överväga alternativen ytterligare, för att säkerställa att placeringen blir den bästa.
Den styrande majoriteten, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Foto: Camilla Lagerman
– Vi vet att utredningen är långt gången och målet var att förverkliga etableringen under 2023. Vi är på inget sätt motståndare till utveckling, förbättring och förnyelse, men vi försöker att tänka långsiktigt. I utredningen som gjorts har den centrala placeringen varit huvudfokus och övriga alternativ har förkastats. Varför det blivit så är oväsentligt i diskussionen. Tjänstepersonerna har följt uppdraget och arbetat utifrån det. Ett av alternativen är fortsatt utveckling av Södra måle, men vi kommer även utreda andra områden. Vi vet också att kommuner kommer få ett ökat ansvar från 2024 i med hushållsnära insamlingar. Det budskapet vi vill sända är att vi inte kommer stressa i beslutsfrågor utan noga överväga olika alternativ, säger man i ett pressmeddelande.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
FotoFredag: Fåglar högt & lågt
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.
Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. ...