Nya missförhållanden vid äldreboende – ny Lex Sarah-anmälan gjord
I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, dåligt bemötande och illa skött hygien var något som hade pågått under många år, trots tidigare anmälningar avseende samma brister. Nu har IVO avslutat sin utredning gällande den Lex Sarah-anmälan som låg till grund, men ytterligare en gjordes för knappt en vecka sedan. Även denna anmälan avser allvarliga missförhållanden vid samma kommunala äldreboende.
Den 22 december avslutade IVO ärendet gällande den Lex Sarah-anmälan som upprättades tidigare under hösten av Socialnämnden i Lindesberg efter att flertalet brister i verksamheten på Tallåsens äldreboende uppdagats. Bland annat handlade det om brister i hygientvätt och nagelvård av de äldre, samt brister i den palliativa vården, vård i livets slutskede.
Kommunens utredning visade bland annat att det fanns totalt 16 ärenden gällande klagomål eller Lex Sarah upprättade sedan 2016, av dessa var 11 Lex Sarah och fem klagomål. Utredningen visade att ärendet var komplext och bestående av många olika delar, där saker har fått pågå under en lång tid, där det har varit bristfälligt systematiskt kvalitetsarbete, brist på respekt och förståelse för kollegor och de boende samt brister i introduktion av vikarier och nyanställda.
IVO beslutade efter utredning att inga vidare åtgärder var nödvändiga, då man var nöjda med kommunens arbete där man tagit fram en åtgärdsplan om 18 punkter för att förhindra att liknande situationer inträffar igen.
Så sent som 2019 gjordes en åtgärdsplan som därefter inte följdes, hur kan man säkerställa att denna följs?
– Det finns specificerat när den ska vara klar, och den ska även redovisas för nämnden, så det är mer specifikt den här gången med vem som har ansvar för vad, säger Jessica Öhlund, verksamhetschef inom vård och omsorg.
Jessica Öhlund, Verksamhetschef vård och omsorg. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Dock gjordes en ny Lex Sarah-anmälan så sent som den 20 december, alltså två dagar innan det förra ärendet avslutades. Även den här gången gällde det äldreboendet Tallåsen, där en anställd ska ha utövat våld mot boende.
Enligt anmälan ska en boende hållits fast av en anställd, trots att personen skrikit ”släpp mig”, och sedan fått ta emot slag mot armar och händer från den anställde. Händelsen fortsätter sedan inne på den boendes rum, där den anställde går in och låser dörren bakom sig, och ett vittne uppger att de båda skriker åt varandra.
Vid ett annat tillfälle ska samma personal lägga en av de boende, då denne griper tag i den anställdes tröja. Den anställde delar då ut slag mot personens armar och händer. Den boende hamnar snett i sängen varpå personalen slänger upp personens ben så fort och hårt att den boende slår huvudet i sänggaveln. Sänggrinden dras upp trots att den inte ska det och man placerar heller inte ut någon fallmatta.
Två anställda stängdes tillfälligt av efter händelsen, men är nu åter i arbete.
– Två personer blev avstängda i drygt en vecka, men är nu åter. Jag kan dock inte svara på om de är tillbaka på samma avdelning eller på väg någon annanstans. Jag vill också understryka att utredningen pågår fortfarande och är inte klar, säger Öhlund.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...