– Vi måste satsa på att eleverna tas med i en social gemenskap, att de får en tillhörighet och sedan har en levande dialog med en bra relation till lärarna. Det säger Staffan Hörnberg, ny chef för Lindeskolan.
Vi träffas för att den nye gymnasiechefen ska presenteras – vem han är, vad han vill, men talar också om ämnen som berör en gymnasieskola som Lindeskolan. Lindesberg tar emot många asylsökande och Lindeskolan har många elever bl.a. i det s.k. IM-programmet som kommer från t ex Syrien, Eritrea, Somalia. Precis som i övriga samhället är det också en press på Lindeskolan, när många kommer för utbildning och för att få chans att komma in i samhället.
Det kan bli trångt på skolan och kräva snabba lösningar, men Staffan Hörnberg säger att Lindeskolan får gehör från kommunledningen för att lösa de behov som uppkommer. Han säger också att han gillar den politiska förankring som Lindeskolan har – något som han tyckte sig märka redan under anställningsintervjun.
Han menar att skolan – förutom att vara inkluderande – också måste vara vaksam och ”fånga upp sånt som inte känns rätt”. Det kan handla om elever som kommer från krigsområden, där skolan måste ha rutiner på samma sätt som man gör när det gäller incidenter eller kränkningar.
Vi träffas i en tid när media i hela Europa fylls av bilder på människor som går och går undan krig och förföljelse – något som Europa inte upplevt sedan Andra Världskriget. Som räddas från överfyllda båtar – eller drunknar.
– När man tänker på vad de utsatts för, när man ser bilden på den treårige drunknade syriske pojken vid stranden, då kryper det in under huden, in i ryggmärgen på en. Den tragik och den desperation som människor fått utstå. Jag minns den starka bilden från Vietnamkriget med polischefen som skjuter en vietnames i huvudet, säger Staffan Hörnberg.
Men när man ser den kovändning som på kort tid skett i Sverige, då blir man stolt och glad.
Och han berättar om den trygghet och ordning, som han tycker att hans gamla arbetsplats Lundsberg, kunde erbjuda för elever som på olika sätt hade det jobbigt, kände sig utanför och riskerade att hamna snett. Eller hur skolan genom att lyfta eleverna fick dem att känna sig duktiga.
Staffan Hörnberg blev uppsagd som rektor för privatskolan Lundsberg i Värmland. Han blir påtagligt berörd, upprörd, när vi talar om det som hände i början av höstterminen 2013. Medierna rapporterade mycket om det som senare kom att kallas ”strykjärns-incidenten”, sedan elever använt ett strykjärn för att ”nolla” en elev, Skolinspektionen stängde skolan, det var polisanmälningar och utbildningsministern uttalade sig.
– Det var en häxjakt! säger Staffan Hörnberg. Skolinspektionens inspektörer kom helt oanmälda en dag och agerade som poliser, krävde – och fick – all den dokumentation och information som de behövde och sedan gjorde de ett arbete på mellanstadienivå! En professor i offentlig rätt har granskat och kommit fram till att vi hade gjort rätt , säger han och han berättar om andra händelser på skolan, som han menar förklarar varför det hela satte igång.
Det hade gått ett drygt år sedan han blev av med jobbet som rektor på Lundsberg, när han i början av det här året började söka jobb igen. Trots andra möjligheter föll han för erbjudandet från Lindesbergs kommun.
– Jag tog ju reda på hur man tänker och agerar här och jag blev jätteimponerad. Det jag såg på Lindeskolan är ärligheten, tryggheten och professionaliteten, säger Staffan Hörnberg. Jag ser också hur man bemöter och möter eleverna.
Som gymnasiechef har han överblick som inte en rektor har och hans ambition är att skaffa fram än mer data än den som redan finns på Lindeskolan för att kunna göra analyser. Men någon programförklaring ger han inte efter en dryg vecka på det nya jobbet. Han vill lyssna först och sedan vill han att lärarna, personalen ska vara ett team, där man ska kunna visa sina starka sidor och ”inte lägga band på sig”.
Han säger ändå att ambitionen måste vara att Lindeskolan placerar sig i framkant när konkurrensen om elever är stor och han tycker att Lindeskolan tappar för många elever från Nora som skulle kunna gå här och att för många åker till Örebro.
Sjöutsikt – en bonus
En lärare med ansvar för lokalfrågor tittar in hos gymnasiechefen för att informera om det som just då händer runt knuten. Huset med aulan och matsalen är instängslad och nu påbörjar en ombyggnation. Eleverna måste ta en tillfällig väg in och det är ju bra att även Staffan Hörnberg vet om det.
Det här med maskiner är något som han gillar – att köra. Familjen har ett litet jordbruk utanför Uppsala, dit de åker och där han kan sätta sig på traktorn ibland. Viktig avkoppling från kontorsarbetet. Närheten till Uppsala var ett viktigt skäl att välja Lindesberg. Villan i Snuggan med utsikt över Råsvalen är bonus.