Om ett år, då har butiken expanderat och det finns ekonomi att anställa personal. Så ser företagaren och butiksägaren Virosa Viberg på framtiden. I fjol startade hon en leksaksbutik på Kungsgatan och fick enorm uppskattning från folket. Det var tydligt att just en leksaksbutik var mycket saknad i stadens affärsutbud.
Klockan är ca halv tio på fredagsförmiddagen och Virosa plockar upp varor på hyllorna som många förmiddagar tidigare. Om 30 minuter öppnar hon sin leksaksbutik för att möta ännu en arbetsdag.
Även om det nu inte har gått mer än knappt tre månader sedan hon startade sin butik, så har hon blivit tämligen hemma i sin nya roll – som företagare.
-Det känns faktiskt som att man har hållit på med det här mycket längre tid än bara tre månader. Det känns jättebra och det är kul också, säger hon med famnen full av kartonger med allehanda leksaker som ska upp för försäljning.
Att starta en leksaksbutik lagom till julhandeln är naturligtvis mitt i prick. Det är ändå högtiden för alla branscher och inte minst för handlare inom samma bransch som Virosa. Men hon märker nu att leksaker säljer oavsett om det är jul eller en vanlig dag i februari – som denna.
-Visst, julhandeln är årets högtid i handeln, men jag ser ändå att det går bra att sälja leksaker andra tider på året också. Nu har jag ju inte hållit på så länge som sagt, men som det ser ut just nu går det här faktiskt att leva på. Och fortsätter det så här bra, då kommer jag nog försöka expandera och även anställa personal, säger hon.
På hyllorna finns allt från enklare leksaker lämpliga för spädbarn till mer avancerade radiostyrda historier för de något äldre barnen – och eventuellt deras pappor också förmodar vi. Men trots allt häftigt inom leksaksdjungelns ramar, så har det visat sig att det som går mest ändå är av det mer kreativa slaget.
-Ja, pysselsaker är faktiskt det jag sålt mest av. Visst säljer jag mycket av annat också, men det är ändå pyssel som verkar vara lite ”inne” just nu, säger Virosa och ställer upp ett ”bowlingset” på hyllan, vars klot råkar aktiveras och ger ifrån sig ett ljud som normalt hör hemma i kohagen.
-Hoppsan, skrattar Virosa.
INSÄNDARE/DEBATT: I Helsingborg kan man nu på Dunkers kulturhus se en utställning med titeln ”Medmänsklighetens spår.” Där presenteras minnet av de vita bussarna och båtarna. De användes under våren 1945. Under ledning av greve Folke Bernadotte och i Röda Korsets regi transporterades fångar från de tyska koncentrationslägren till Sverige.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.