Ett nytt år nalkas även hos Arbetsförmedlingen, där trycket är högt och man ständigt jobbar för att hjälpa människor ut i arbetslivet. Raili Strömberg, sektionschef, ser fram emot ett händelserikt år.
– Det är en utmaning, men roligt när vi lyckas, och det gör vi, säger Raili Strömberg.
Trycket på Arbetsförmedlingen har varit, och är, stort. Här i Lindesberg jobbar man bland annat hårt med matchningsarbetet, att plocka fram det arbetsgivaren söker, och vice versa. Två gånger om året görs en intervjuundersökning med 100 arbetsgivare här i norr, både privata och offentlig sektor. Den senaste genomfördes i höstas, och det har inte skett någon större skillnad sedan i våras. Men man kan ändå se att konjunkturen återhämtar sig, och sysselsättningar ökar med 2100 under 2015 och 2016, samtidigt som arbetslösheten ökar med drygt 400 till slutet av 2016.
– Det här beror på att det är en obalans på arbetsmarknaden. Vi har många utrikesfödda, och 70% av de som är inskrivna här tillhör utsatta grupper. Man effektiviserar, det har blivit så effektiviserat att de lättare arbetsuppgifterna har försvunnit, berättar Raili.
Utsatta grupper uppdelade i fyra kategorier
Under grupper med utsatt ställning hör utrikesfödda, personer med högst förgymnasial utbildning, personer med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga, samt äldre arbetslösa i åldern 55-64 år.
– Det är 70% idag, men det ökar, så det kommer att bli en utmaning inför 2016, säger Raili.
– Utrikesfödda och de som inte har gymnasiebetyg, där ökar det. Personer med funktionsnedsättning och de äldre, där sjunker det, där har vi gjort ett jättebra jobb. Jag kollade i Platsbanken idag, och det fanns 93766 lediga jobb, 66 stycken i Lindesberg, och största delen är inom vård, skola och omsorg. Där kan vi inte rekrytera någon som inte ens gått gymnasiet, de som inte gått gymnasiet försöker vi motivera att sätta sig i skolbänken. Vi vill visa att det inte behöver bli som när man gick där, man kan till exempel kombinera läsandet med praktik eller jobb.
”Ingen vill leva på bidrag”
Apotekare, förskollärare, läkare, psykologer och undersköterskor är några av de jobb som det kommer att behövas
arbetskraft till, yrken där utbildning krävs och mer eller mindre är ett måste. Överskottsyrken däremot, där flera av arbetena inte kräver så mycket mer än gymnasiet, såsom cafébiträden, försäljare, lagerarbetare och vårdbiträden, kanske man ska tänka en extra gång innan man eftersträvar. Sedan säger statistiken att flest jobb finns det i Stockholm, Göteborg och Malmö, stora städer som innebär fler arbetstillfällen.
– Risken är att man sticker iväg för att man inte får något jobb här. Det finns ingen som vill vara arbetslös. Här har vi ett väldigt industrisamhälle, och det gör det ännu mer utmanande, för de anställer inte just nu, de fortsätter att tighta upp och effektivisera, säger Raili.
– Arbetsgivare kan också behöva se över sina krav, krävs verkligen allt det här?! De kan behöva ta möjligheter, till exempel ta emot en praktikant. Man kanske tror att man förbinder sig i två år, men så är det inte, ofta behöver de mer kunskap. De utrikesfödda är en resurs att verkligen ta tillvara på, de vill inte driva omkring, och det gör de inte heller, de går på SFI, lär sig samhällsorientering och sedan behöver de ut på arbetsplatsförlagd aktivitet. Det finns ingen grupp som är så engagerad, ingen vill leva på bidrag, förklarar Raili bestämt.
Uppnådda mål
I Lindesberg ligger antalet inskrivna arbetslösa på 10%, en ökning från föregående år med 0,6%.
– Det är ändå jättebra resultat, vi har nått våra mål i hur många vi fått ut i arbete, kommenterar Raili siffrorna.
– Det är en utmaning, men roligt när vi lyckas, och det gör vi. Ungdomsarbetslösheten har minskat, och det har den inte gjort av sig självt. Vi vill lyfta blicken och fråga oss själva om vi gör skillnad när vi fattar olika beslut!