Det är ekonomiskt ohållbart att bygga nya flerfamiljshus i Lindesberg. Under hösten har två stora byggplaner lagts på is – eller eventuellt i malpåse – och bekräftat detta faktum. Istället är det nya lägenheter i gamla fastigheter som är det hållbara. Egeryds, Waltersons Fastigheter och Samuel Karlsson är några lokala fastighetsägare som har sett möjligheterna i de gamla husen.
Såväl Bovierans bostadsrätter som Vanilla Venture ABs 20-tal hyresrätter på gamla Mejeritomten ser inte ut att bli något av. Bägge projekten har blåsts av. Att bygga nya bostäder innebär naturligtvis en mycket högre hyreskostnad än vad Lindesbergs bostadsmarknad är van vid. I en större stad är det ingen som höjer på ögonbrynen för en sådan hyra – men Lindesberg är något helt annat.
Istället har flera lokala fastighetsägare visat prov på betydligt mer hållbara lösningar. Men det är gamla fastigheter som är melodin: Just nu byggs 25 nya lägenheter i f d Ågården och 7 st i f d Baptistkyrkan av Egeryds Fastigheter respektive Waltersons Fastigheter i Lindesberg AB.
För några år sedan dömdes Palmgrenska Huset ut. Det var tokfarligt att ens vistas i samma kvarter på grund av radon och andra farsoter – något överdrivet beskrivet då. Men skämt å sido: Här visade en ny fastighetsägare att man kan göra något väldigt bra av en gammal fastighet: nämligen nya lägenheter.
Samuel Karlsson köpte upp gamla Telia-huset och idag har huset byggts om invändigt och resulterat i nya, centrala bostäder. Samuel Karlsson har nu planerat för ytterligare ett par stycken nya lägenheter, vilka skall byggas i Folkets Hus på övre våningen.
Denna trend kan fortsätta många år till, bara viljan finns där. Strandskolan är ett utmärkt exempel på ett framtida bostadshus och likaså gamla Kirurgen, vars kommunala avdelningar mycket väl kunde nyttja de delar av ”polishuset” som har urholkats pga neddragningar/flytt. Andra centrala fastigheter som skulle bli bra bostäder är Bingohuset, gamla centrallagret vid stationen och tingshuset.