Det är ekonomiskt ohållbart att bygga nya flerfamiljshus i Lindesberg. Under hösten har två stora byggplaner lagts på is – eller eventuellt i malpåse – och bekräftat detta faktum. Istället är det nya lägenheter i gamla fastigheter som är det hållbara. Egeryds, Waltersons Fastigheter och Samuel Karlsson är några lokala fastighetsägare som har sett möjligheterna i de gamla husen.
Såväl Bovierans bostadsrätter som Vanilla Venture ABs 20-tal hyresrätter på gamla Mejeritomten ser inte ut att bli något av. Bägge projekten har blåsts av. Att bygga nya bostäder innebär naturligtvis en mycket högre hyreskostnad än vad Lindesbergs bostadsmarknad är van vid. I en större stad är det ingen som höjer på ögonbrynen för en sådan hyra – men Lindesberg är något helt annat.
Istället har flera lokala fastighetsägare visat prov på betydligt mer hållbara lösningar. Men det är gamla fastigheter som är melodin: Just nu byggs 25 nya lägenheter i f d Ågården och 7 st i f d Baptistkyrkan av Egeryds Fastigheter respektive Waltersons Fastigheter i Lindesberg AB.
För några år sedan dömdes Palmgrenska Huset ut. Det var tokfarligt att ens vistas i samma kvarter på grund av radon och andra farsoter – något överdrivet beskrivet då. Men skämt å sido: Här visade en ny fastighetsägare att man kan göra något väldigt bra av en gammal fastighet: nämligen nya lägenheter.
Samuel Karlsson köpte upp gamla Telia-huset och idag har huset byggts om invändigt och resulterat i nya, centrala bostäder. Samuel Karlsson har nu planerat för ytterligare ett par stycken nya lägenheter, vilka skall byggas i Folkets Hus på övre våningen.
Denna trend kan fortsätta många år till, bara viljan finns där. Strandskolan är ett utmärkt exempel på ett framtida bostadshus och likaså gamla Kirurgen, vars kommunala avdelningar mycket väl kunde nyttja de delar av ”polishuset” som har urholkats pga neddragningar/flytt. Andra centrala fastigheter som skulle bli bra bostäder är Bingohuset, gamla centrallagret vid stationen och tingshuset.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.