Det är ekonomiskt ohållbart att bygga nya flerfamiljshus i Lindesberg. Under hösten har två stora byggplaner lagts på is – eller eventuellt i malpåse – och bekräftat detta faktum. Istället är det nya lägenheter i gamla fastigheter som är det hållbara. Egeryds, Waltersons Fastigheter och Samuel Karlsson är några lokala fastighetsägare som har sett möjligheterna i de gamla husen.
Såväl Bovierans bostadsrätter som Vanilla Venture ABs 20-tal hyresrätter på gamla Mejeritomten ser inte ut att bli något av. Bägge projekten har blåsts av. Att bygga nya bostäder innebär naturligtvis en mycket högre hyreskostnad än vad Lindesbergs bostadsmarknad är van vid. I en större stad är det ingen som höjer på ögonbrynen för en sådan hyra – men Lindesberg är något helt annat.
Istället har flera lokala fastighetsägare visat prov på betydligt mer hållbara lösningar. Men det är gamla fastigheter som är melodin: Just nu byggs 25 nya lägenheter i f d Ågården och 7 st i f d Baptistkyrkan av Egeryds Fastigheter respektive Waltersons Fastigheter i Lindesberg AB.
För några år sedan dömdes Palmgrenska Huset ut. Det var tokfarligt att ens vistas i samma kvarter på grund av radon och andra farsoter – något överdrivet beskrivet då. Men skämt å sido: Här visade en ny fastighetsägare att man kan göra något väldigt bra av en gammal fastighet: nämligen nya lägenheter.
Samuel Karlsson köpte upp gamla Telia-huset och idag har huset byggts om invändigt och resulterat i nya, centrala bostäder. Samuel Karlsson har nu planerat för ytterligare ett par stycken nya lägenheter, vilka skall byggas i Folkets Hus på övre våningen.
Denna trend kan fortsätta många år till, bara viljan finns där. Strandskolan är ett utmärkt exempel på ett framtida bostadshus och likaså gamla Kirurgen, vars kommunala avdelningar mycket väl kunde nyttja de delar av ”polishuset” som har urholkats pga neddragningar/flytt. Andra centrala fastigheter som skulle bli bra bostäder är Bingohuset, gamla centrallagret vid stationen och tingshuset.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.