När Bergslagens Sparbank år 2011 slog nytt vinstrekord och blev utsedda till Årets bank av Dagens Industri var det inte många som trodde att det skulle kunna upprepas. Utom möjligen de i ledningen för banken. När nu böckerna är stängda och bokslutet för 2012 är klart, kan man konstatera att det tidigare rekordet bara blev ett år gammalt. 61,2 miljoner kronor i rörelseresultat för 2012 är en miljon kronor bättre än året före.
VD Christer Trägårdh och ekonomichef Cecilia Jeffner strålar i kapp med solen när de talar om de nya rekordsiffrorna. Men de är också tydliga med att fortsatta vinstnivåer över 60 miljoner kronor om året inte är tillfälligheter, utan istället en absolut nödvändighet för att banken kunna vara kvar som en egen fristående bank.
– Målet är att ligga kvar på en resultatnivå över 60 miljoner kronor för att på sikt kapitalisera banken och på det sättet skaffa oss ett starkt eget kapital. Vi behöver muskler som garanterar vår överlevnad och samtidigt möjliggör en fortsatt expansion, säger Trägårdh.
I bankbranschen talas det mycket om kapitaltäckningsgrad, som enkelt uttryckt är det tal som anger förhållandet mellan den egna utlåningen och det egna kapitalet. I grunden är det EU som bestämt nivån på kapitaltäckningen och i Sverige innebär den att ingen bank under några omständigheter får understiga åtta procent. Bergslagens Sparbank har efter bokslutet 2012 en kapitaltäckning på 17 procent.
– Vi vill fortsätta att expandera verksamheten och öka utlåningsvolymerna i vår region, vilket innebär att också det egna kapitalet måste öka för varje år. Vår ambition är att aldrig hamna under 16 procent, säger Jeffner.
Utlåningsvolymerna ökade under 2012 jämfört med året före med 14 procent till drygt 2,5 miljard kronor. Trots den allt högre utlåningsvolymen så lyckas banken hålla kreditförlusterna i schack. 2012 års kreditförluster stannade på 2,7 miljoner kronor vilket är 0,1 procent av utlåningsvolymen. Ett förhållande som är väl i nivå med det som anses normalt för branschen.
– Volymtillväxten vi haft ligger främst på privatsidan, så någon akut risk för ökade kreditförluster finns inte, säger Christer Trägårdh.
Att det finns en större risk i en utlåningsexpansion inom företagssidan är banken väl medveten om, men Trägårdh menar att riskerna i vårt område ändå inte är så stora som många tror.
– De flesta företag i vårt område är välskötta så det finns inget hinder för en kontrollerad expansion även på företagssidan, fortsätter Trägårdh.
Som orsaker till att det gått så här bra anges främst den delegerade beslutsordningen i banken, där kontoren idag är mer självständiga och har ett betydligt större mandat än tidigare. En annan starkt bidragande orsak till framgångarna är ett mer proaktiv arbetssätt. Man träffar fler kunder idag och man försöker jobba betydligt närmare kunden.
– Att vi flyttat ut affären helt och hållet till kontoren och att vi möter fler kunder oftare, är de två absolut viktigaste faktorerna för ökade volymer och en ökad merförsäljning. Det är den enkla förklaringen, säger Trägårdh.
Cecilia Jeffner tillägger också att kraftigt minskade kreditförluster i kombination med betydligt lägre kostnader än tidigare också starkt bidragit till att vinstnivån ökat så snabbt.
Hur ser prognosen ut för 2013? Håller banken målnivån 60 miljoner kronor?
– Ja absolut. Vårt första kvartal slutade med en vinst på 16 miljoner kronor och med oförändrade förutsättningar så ligger årsprognosen på cirka 64 miljoner kronor, säger Jeffner.
– Och fortsätter vi att takta samma resultatutveckling under året är det möjligt att vi också kommer att nyanställa fler rådgivare. Inga nyanställningar till huvudkontoret är aktuella, men väl på kontoren där vi möter kunderna, avslutar Christer Trägårdh.