Kommunens ekonomiavdelning redovisar nu en ekonomisk översikt i en rapport som kommer att presenteras för kommunstyrelsen. Flera goda trådar finns med som pekar på ett nytänkande och större försiktighet i hanteringen av kommunens pengar. Det viktigaste är ett krismedvetande och ett efterlängtat erkännande att kommunen verkligen varit/är mycket illa ute vad gäller ekonomin. Det man nu pekar på som det allvarligaste hotet är de ökande personalkostnader som ökar mer än vad som är budgeterat. Varje procent utöver den budgeterade 3,5 procentiga gräns betyder hela sex miljoner kronor mer i kostnader, enligt rapporten. Läs rapporten här>>
”Små kommuner går mot sin undergång” (artikel från Kommunaktuellt)
Det är bara början. Läget för många små och krympande glesbygdskommuner kommer att bli mycket värre. Det säger Lars Jeding, generaldirektör på näringsdepartementet. I spåren av utflyttning kommer ett ”relativt stort antal” kommuner att tvingas konstatera att de det ekonomiska underlaget inte längre medger godtagbar nivå på basala nödvändigheter som vård, omsorg och skola. – Kvaliteten kommer sammantaget att bli så låg att även människor som inte vill lämna kommunerna lämnar dem ändå. De här kommunerna kommer att lägga ned sig själva, bli nån form av reservat. Vi har bara sett förstadiet ännu, säger Lars Jeding. Kommunförbundets rapport visar smärtsamt tydligt hur de ekonomiska problemen växer ju mindre en kommun är. Uppenbarligen är problemen svåra att komma åt med utjämningssystem, och statliga kommunakuter förslår heller inte långt, menar Lars Jeding.
Tickande bomb
– Det är ingen svacka, det är en tickande regional mångmiljardbomb. Fler och fler har holkat ur sina pensionsåtaganden. Pengarna i de statliga akuterna är i sammanhanget ingenting. De klarar den politiska huvudvärken över valet, men det stora bekymret är över valet, men det stora bekymret är övervägande strukturellt, säger han.
– Grovt uttryckt har kommuner med en stark potent ledning inga problem. Tittar man på kommunerna som ligger i 50-i-topp i mätningar av näringslivsklimatet har de inte särskilt stora bekymmer, oavsett storlek, påpekar Lars Jeding. – Alla kommuner kan lyckas, men väldigt många kommer att missa tåget. Och det beror tyvärr på brister hos kommunledningen, anser han.
Besök: www.kommunaktuellt.com
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.