Just nu pågår polisens nationella trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område. Både synliga kontroller och dold övervakning genom video-/pilot-fordon kommer genomföras.
– Trafiken är ett gemensamt utrymme, vårt gemensamma vardagsrum och vi behöver följa de regler som finns. Alla bor vi någonstans och om alla körde lika försiktigt som i det egna bostadsområdet skulle tryggheten på våra vägar öka, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett uttalande på polisens hemsida.
Polisen är mycket tydlig med att just hastigheten har stor betydelse för hur svåra skador en person ådrar sig vid händelse av en olycka.
”Att frontalkrocka i 30 kilometer i timmen är som att falla från första våningen, enligt Trafikverket. En krock i 50 kilometer i timmen motsvarar ett fall från tredje våningen, vid 70 ett fall från sjätte våningen och vid 90 ett fall från 10 våningen. Även för oskyddade trafikanter som fotgängare, cyklister eller mopedister är hastigheten avgörande. En person som blir påkörd i 30 kilometer i timmen löper 10 % risk att omkomma, vid påkörning i 50 kilometer i timmen ökar risken till 80 %., skriver polisen på sin hemsida.
Mellan 7-13 mars är det just hastighet som är polisens fokus när ett ökat antal kontroller kommer genomföras. Och det görs alltså där även oskyddade trafikanter finns i trafiken – tätbebyggt område.
– Trafiksäkerhet i tätort bidrar till långsiktig hållbarhet. För att trafiken ska kännas trygg att vistas i behöver den vara säker. Att som cyklist eller gångtrafikant bli påkörd i 50 km/tim eller mer är direkt livshotande, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.
– Varje kilometer har betydelse, både för chauffören och eventuella passagerare, men också för oskyddade trafikanter. Lätta på gasen och bidra till en säkrare trafikmiljö, säger Ursula Edström.
Under året genomför polisen tio nationella trafikveckor med fokus på hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik.
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.