– Situationen är inte bra helt enkelt, det eskalerar oerhört mycket.
Med de orden inledde Mikael Andersson, vid Polisen i Lindesberg, när han under kvällen besökte Fellingsbro Folkhögskola för informera om den rådande narkotikasituationen i den norra länsdelen.
Det är varmt och trångt, och arrangörerna, Fellingsbro Föreläsningsförening, av kvällens besök anade att det skulle komma många för att lyssna, men inte såhär många! Varenda stol är upptagen, och det är likväl unga som gamla. Mikael Andersson, polis här i Lindesberg, är på plats för att berätta om narkotikasituationen i den norra länsdelen. Narkotikamissbruken ökar, framförallt bland ungdomar som börjar att röka cannabis eller hasch, och det ökar betydligt mer än vad statistiken möjligen kan påvisa.
– Största problemet är att det är förhållandevis billigt och väldigt lätt att använda, man mår inte alls dåligt i början, säger Mikael men påpekar att biverkningarna, de kommer så småningom som ett brev på posten.
– Det sätter sig fast i kroppen, i fettvävnaderna och någon gång fastnar man i ett stadie från när man var 25-30, eller ännu yngre och hjärnan slutar utvecklas.
Drogen Spice som var väldigt omskriven för ett tag sedan, som genast lämnade efter sig oerhörda konsekvenser, tycker Mikael ha lugnat sig en aning.
– Man hör mindre om det, och jag tror att det är för att man inte törs, det är för farligt. Äldre missbrukare som jag talat med säger att de skulle inte ens ta i Spice. Spice kan gå bra någon gång, men efter två bloss kan du hamna i koma och vara i psykos fortfarande efter två år. Vem som helst kan tillverka det. Därför försöker vi få näringsidkarna att sälja aceton bakom disk, det finns de som kan gå in och köpa en hel kartong aceton, det är en av sakerna man har i Spice, förklarar Mikael.
Och cannabisen, ja, den är inte heller vidare svåråtkomlig. Att beställa frön är inte olagligt, det olagliga är det som växer ovan jord, så odlingar finns det här och var och till stor del är Sverige självförsörjande på den drogen.
– Det går längre och längre ner i åldrarna. Men upptäcker vi till exempel en 13-åring så får vi inte per automatik prova det barnet. De måste föregås med en åklagare eftersom barnet inte är straffmyndigt. Så det är ett problem, för om de rökt sedan de var 12-13 år och sedan blir 15 och straffmyndiga, då är det inte så lätt, säger Mikael.
Mikael uppmanar de närvarande att vara lyhörda, det är inte bara när muntorrhet och stora pupiller infaller som vaksamheten bör vakna till liv. Annorlunda beteende, förändrat umgänge, sämre resultat i skolan, från att vara aktiv inom olika idrotter till att bara sitta hemma och sedan hänga ute på nätterna, kan vara nog så allvarliga tecken. Mikael vill gärna se ett samarbete mellan samhället och polisen.
– Vi är beroende av er, ni måste hjälpa oss. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.
Finns det de som säljer droger i Fellingsbro, frågar någon.
– Det finns alla sorter, säljare och konsumenter, svarar Mikael.
Men vad kan vi göra då, undrar någon annan.
– Det är jätteviktigt att synas, prata med varandra, dialogen är jätteviktigt. Och prata med era barn, inte att de missbrukar men de går på samma skola och har kanske sett eller hört något, luska!