INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro inför skolans framtid. Hur mycket kommer att raseras om besparingsförslaget klubbas?
Lindeskolan – en av Lindesbergs kommuns viktiga byggstenar för en levande bygd
Lindeskolan är rankad som Örebro Läns bästa gymnasieskola och som nummer 17 i hela landet. Detta skulle BUN mer aktivt marknadsföra på bred front med hjälp av kommunens strateger. Kan vi få fler elever att välja Lindeskolan i stället för andra kommuners skolor skulle det spara många miljoner.
Att kommunen har en gymnasieskola med Lindeskolans breda programutbud är en förutsättning för en fortsatt levande kommun.
Idrottscollege som är en av Lindeskolans största rekryterare av elever från andra kommuner är en stor tillgång för skolan och kommunen. Inte minst ekonomiskt. Vi behöver även fortsättningsvis erbjuda möjligheten för dem att kunna välja ur ett brett programutbud. Detta läsår är det 76 st elever från annan kommun än Lindesberg som går idrottscollege.
Lindeskolan är unik på många sätt, förutom att vara ett utbildningscentrum med behörig personal så har Lindeskolans lärare i olika utvärderingar högt anseende både hos elever och vårdnadshavare. Att ge alla elever så bra stöd som möjligt är viktigt. I tider med gängkriminalitet är Lindeskolan viktig för att fånga upp och se de som är i riskzonen för gäng, kriminalitet och annat utanförskap. Arbetssituationen är ansträngd, klasserna är stora, många elever har extra stora stödbehov, kraven på dokumentation och administrativa uppgifter har de senaste åren ökat markant. Trots detta har vi låga sjukskrivningstal hos lärarna.
Inflyttning och det fria skolvalet
Lindeskolan med sitt breda programutbud är en stark faktor för en levande bygd. Många av de eleverna som gått på Lindeskolan stannar kvar, eller återvänder efter fortsatt utbildning, för att bo och arbeta på orten.
Två arbetsplatser, Hinseberg och Tomatodlingen kommer att anställa ca 500 personer inom en snar framtid. Personer som väljer att flytta hit för jobb kommer även se om det finns skolgång för barn hela vägen från förskola till gymnasium. Finns inte utbildningen i kommunen så kommer de i första hand välja Örebroskola vilket kostar för en gymnasielev i snitt ca 140 000 kr per elev och läsår. Pengar som Lindesberg kommun är skyldiga att betala, interkommunal ersättning. En elev med NPF-diagnos kan välja att gå en friskola i Örebro och då blir kostnaden en helt annan. En elev kostar då ca 300 000 per läsår för studierna och då tillkommer övriga kostnader för mat och boende vilka är ännu högre. Vi har flera elever som i stället har valt att gå på Lindeskolan.
Ekonomiska konsekvenser
Lindeskolan är ett mycket viktigt nav i kommunens framtida kompetensförsörjning. Skolledningen har gjort en översyn över de konsekvenser som lagda förslag kommer att ge. Det framgår tydligt att förslagen inte ger den besparing som önskas utan tvärtom, det kommer att bli en ökad kostnad i stället. Det gäller även långsiktigt.
Det går att göra andra förändringar för fordons lokalproblem än den som beskrivs. Fordon har högt söktryck och eleverna har arbete efter utbildningen. De flesta stannar kvar i kommunen. Lindeskolans fordonsprogram är det enda i Örebro län som har QMT Certifierade av maskinleverantörer. Förutom i Lindesberg erbjuds QMT på endast 12 skolor i hela Sverige.
Även vård- och omsorgsprogrammet förser kommunen med utbildad personal till en bransch som skriker efter personal. Lindeskolan har ett välfungerande samarbete med olika vårdinrättningar för att få ut eleverna på APL. Enhetschefer och APL samordnare uttrycker en stark oro över bristen på utbildad personal.
Estetiska programmet har möjlighet att erbjuda både en teoretisk och kreativ utbildning. Genom samläsningslösningarna med andra studieförberedande program får man klasser som är försvarbara i antal elever. Kurserna i inriktning och fördjupning på programmet läses i B -form. Detta gör att ett mindre antal kurser ges per år och kostnaden hålls nere. Att det har sagts i förslaget att det behöver vara minst 15 behöriga elever blir då en ekonomisk ickefråga.
Samhällsprogrammet kan idag erbjuda 15 extra platser eftersom samläsningen med estetiska programmet ger utrymme till detta.
Utökad undervisningstid
Det förs även diskussioner om att utöka lärarnas undervisningstid. Läraryrket har förändrats under åren. Det har blivit mer och mer komplext och kringarbetet har ökat markant. Inte minst mentorsuppdraget. Kravet på tex betydligt mer dokumentation är påtagligt i arbetsbördan. Det man nu som lärare i många år har fått ge avkall på är planeringstiden både den enskilda och i olika övergripande grupper. Man borde ta hänsyn till detta och i stället sänka undervisningstiden.
Jäv och andra intressekonflikter
Angående Jäv och andra intressekonflikter kan man läsa i Sveriges kommuner och landstings vägledning:
Du kan också vara jävig om det finns någon annan särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är
• vän eller ovän med någon som är part eller intressent i ärendet,
• ekonomiskt beroende av en part eller intressent,
• engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.
I myndigheters verksamhet förekommer ibland situationer som inte är entydiga eller enkla att bedöma ur jävssynpunkt. Det kan finnas omständigheter som helt enkelt inte ”känns bra” och som därför kan ifrågasättas. I denna gråzon av olika förhållanden, bindningar eller intressekonflikter mellan dig som tjänsteman eller förtroendevald och någon part i ärendet kan omständigheterna vara av den karaktären att myndighetens trovärdighet skulle kunna skadas även om det inte är fråga om jäv i lagens mening. I alla sådana fall kan en försiktighetsprincip tillämpas som innebär att det kan vara bäst att avstå från att delta i hanteringen av ärendet ”för säkerhets skull”.
Ordförande i BUN är tjänstledig från Lindeskolan men deltar aktivt och driver dessa förslag i sin nuvarande befattning samt ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Personal på Lindeskolan