Elin Axelsson. Foto: Socialdemokraterna i Lindesberg
Oppositionens budget vann – fick stöd av Mehtäläinen
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen röstades ett nytt förslag till budget för 2026 fram. Med minsta möjliga marginal var det oppositionens budgetförslag som fick flest röster, efter att den politiska vilden Jari Mehtäläinen (-) lade sin röst på S och C.
– Vi vet alla det ekonomiska läget i kommunen, så det här är en återhållsam budget. Vi kan inte ut med en massa satsningar när vi kommer från ett år med 100 miljoner back, som blev nollat, när vi har nämnder som fortfarande har stora underskott, säger Elin Axelsson (S), oppositionsråd.
På dagordningen för tisdagens möte i kommunstyrelsen stod förslag till budget för 2026 som en av punkterna. Den styrande minoriteten, SD, M och KD presenterade sitt budgetförslag, vilket även oppositionen gjorde. När det var dags för röstning avstod både V och LPO från att rösta, medan Jari Mehtäläinen valde att gå på oppositionens förslag, vilket resulterade i att den fick flest röster.
I den vinnande budgeten finns bland annat pengar avsatta för ytterligare landsbygdsutveckling, samt längre fram mer pengar till socialnämnden.
– Vi lägger en miljon på landsbygdsutveckling, utifrån vår nya vision 2040, så att vi kan börja arbeta ordentligt utifrån den. Vi lägger även in sanering av mark på Sjövallen i Frövi, för att kunna bygga, det gjorde även minoriteten. Under 2027 och 2028 lägger vi extra pengar till socialnämnden utifrån nya boendeplatser, om det behovet fortfarande finns, säger Axelsson.
Foto: Fredrik Norman
Något som däremot inte budgeteras för är en återstart av det industritekniska programmet på Lindeskolan, något diskuterats flitigt den senaste tiden.
– Vi delar synen av att det här är jätteviktigt, vi är helt för ett industritekniskt program, men vi anser att det är barn- och utbildningsnämnden som ska äga frågan. Vi lägger 100 000 kronor för marknadsföring, om sedan nämnden är positiva och vill starta upp det är vi beredda att lägga till pengar från kommunstyrelsens reserv, förklarar Elin.
Den 16 juni ska kommunfullmäktige fatta beslut i budgetfrågan, där antalet röster återigen blir ett kritiskt moment.
– Ja, där vet vi ju inte om vi har majoritet, avslutar Elin Axelsson (S).
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
En styrkeduell som avgjorde Bergslagsloppet
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till m...
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting.
Foto: Jennie Einarsson
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
Till alla politiker i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över...