Carin Fritzell Hamnlund har snart bott fem år med sin familj i Lindesberg. Hon lockades hit till en tjänst som lärare på judogymnasiet. Maken Per kunde lockas med att det är närmare till fjällen och inte alls långt från båten på Västkusten och i Oxelösund.
Carin Fritzell Hamnlund (det första efternamnet gifte hon till sig och det andra är mammas flicknamn) kom till Frövi för 25 år sedan. Ingen lång resa för en Örebro-tjej. Hon gick på judogymnasiet. Sedan drog hon vidare till Göteborg både för att plugga och för att få en träning för seniorer som passade henne. Fyra år senare fick hon en allvarlig skada i benet. Det blev operation och judon såg ut att vara över för hennes del.
Lindesberg har en fantastisk judohall, säger Carin Fritzell Hamnlund. Foto: Hans Andersson
Men så blev det inte. Hon har tränat och tävlat efter det – och är instruktör och judolärare. Judoprofilen Björn Nyberg i Frövi ,där judogymnasiet huserade tidigare, började deltid med idrottscollege. Han lockade Carin tillbaka till Lindesberg – nu som judolärare på de timmar han släppte till att börja med. Sedan blev det trekvart och nu är det fullt upp för henne. Att hon också fick vara med i uppbyggnadsfasen av Lindesberg Arena – med den fantastiska judohallen – gjorde inte saken sämre för henne. I Lindesberg skapas den internationella eliten inom judo.
Skadan i benet kom sig inte av judo utan under brottning. Carin Fritzell Hamnlund är ovanligt energisk. Hon hade sammanlagt 10 år i landslaget – den sista landslagsperioden när hon var mellan 32 och 34 år. Carin har varit aktiv långt efter den snittålder på 26 – 27 år som är vanlig inom judosporten. Det har blivit en hel del medaljer och många SM och internationella tävlingar – jag räknar till tre internationella och sju SM-guld. Men hon började med gymnastik som liten flicka, men det blev ”för allvarligt för tidigt”, menar Carin:
– Jag tränade i stort sett varje kväll i veckan. Min mamma stoppade mig inte, men ville att jag skulle prova något annat också och då valde jag judo. Jag gillar den allsidiga träningen och precis som i gymnastiken – ordning och reda.
I Lindesberg cyklar hon ( ”de nya mountainbikelederna i skogen ligger där jag brukar cykla” ), åker skidor, springer, paddlar och är mycket med familjen i skogen ( ” tänk att steka pannkakor ute – naturen är oslagbar”).
Hon säger att Lindesberg är fantastiskt – hur nära det är till allting. På lunchen sprang hon på en politiker som hon kunde prata direkt med. Barnen har nära till allting och det är förstås viktigt i en idrotts- och kulturfamilj, där det är piano- och fiollektioner och hockey, judo, volleyboll mm som gäller:
– Det är sådan skillnad mot Göteborg, där man behövde skjutsa barnen till träningar t ex. Det gick många timmar, säger Carin Fritzell Hamnlund.
Familjen Fritzell Hamnlund har bott här i snart fem år. Carin tycker att det är ett rikt idrotts- och kulturliv i Lindesberg och har svårt att komma på något som hon saknar. Nu har det ju också kommit ett sushiställe till stan, något som hela familjen gillar, försäkrar Carin. De hittade ett hus ganska snabbt, som de gillar och som ligger nära till allt. Också maken Per var beredd att flytta in direkt ( ” här finns ju kyl, frys och ismaskin, som han känner igen”, säger Carin). Men det var inte helt lätt, till en början, för honom ( med sitt stora seglarintresse) att flytta från Västkusten. Enligt Carin underlättade golfbanan här hans beslut – ”Per sa redan innan att Lindesbergs golfbana är den finaste i Sverige”.
Hur ska man då få folk att upptäcka Lindesberg? Carins svar kommer blixtsnabbt:
– Jag har två konkreta råd. Locka folk att passera genom stan – skapa en ”Genomfart Lindesberg” med den vackra södra infarten.
– Koppla ihop olika utbildningar i Lindesberg med universiteten. Så att t ex idrottseleverna fortsätter att utbilda sig här och stannar kvar i Lindesberg. Masugnen kan vara med i en sådan utveckling.
Carin Fritzell Hamnlund är judolärare och instruktör. Foto: Hans Andersson
När vi träffas under en träning i judohallen på Lindesberg Arena pekar hon på två av killarna, Jonas och Sebastian, med färska fina VM-placeringar ( femteplaceringar) som tränar och som stannat i stan för att det är så bra träningsmöjligheter – kanske Europas bästa ( och vackrast belägna) träningshall har en av de aktiva sagt till Carin. Judon har blivit en magnet för Lindesberg.
– Det brukar vara fyra, fem som stannar kvar ett tag efter utbildningen och jag tror nog att det är ett tjugutal från judon, som blivit bofasta i Lindesberg.