I måndags kunde LindeNytt avslöja att ett så kallat exposekonto skapats på Instagram, med syftet att hänga ut och avslöja skvaller om ungdomar i Lindesberg. Efter upptäckten av det anonyma kontot har stämningen varit orolig på Lindbackaskolan, där merparten av de uthängda ungdomarna går.
– Något som vi upplevt för första gången är att man inte vill delta i skolkatalogen, då man är rädd att bilden ska användas i sådana här sammanhang, säger rektor Elizabeth Falk.
Ett Instagramkonto hänger ut, förlöjligar och sprider rykten om ungdomar i Lindesberg, de flesta elever på Lindbackaskolan. Den anonyma kontoinnehavaren uppmanar även sina följare att misshandla flera ungdomar mot betalning, genom att sätta så kallade ”bountys” på dem, det enda som behövs är ett videobevis på händelsen.
Efter händelserna har stämningen varit orolig på Lindbackaskolan, där skolledningen under veckan har arbetat med att försöka återskapa tryggheten bland eleverna.
– Vi har gjort ett utskick till vårdnadshavare om att vi behöver deras stöd och hjälp, där vi ber dem att prata med sina barn om vad man gör ute på nätet. Bland annat att man inte följer konton som har tveksamt innehåll, att man anmäler till Instagram, tik tok eller annat om man ser olämpliga saker, att man polisanmäler om man ser att det är brottsligt innehåll som sprids, att man pratar med någon vuxen om man vet något om det här, för det är ju bara tillsammans som vi kan få stopp på sådana saker, berättar rektor Elizabeth Falk.
– Vi har även gjort ett utskick till vår personal om att diskutera detta på mentorstiden i sina klasser, och det har alla gjort, så att det kommer både från vårdnadshavarna och oss på skolan. Sedan har vi haft en del samtal efter det med några föräldrar som varit oroliga, så vi har fått en viss återkoppling, säger biträdande rektor Nils Rutqvist.

Att anonyma konton på olika sociala medier skapats i syfte att sprida rykten är dock inget nytt, även om det senaste i raden är ett av de grövsta, då man även uppmanar till misshandel av ungdomar mot betalning. Oron för att hamna på ett sådant konto har medfört att många ungdomar inte längre vågar vara med i skolans fotokatalog, av rädsla för att deras bild ska användas i fel syfte.
– Det finns en oro, det pratas om det, man funderar kring det, men de som blivit utsatta är så klart oroliga. Men jag skulle säga att det finns en dubbel oro, dels den här mentaliteten att ”ja, ja det finns så många sådana konton, så det är bara ett till” så man blir lite orolig över att de inte blir mer oroliga, men sedan finns det ju de som tycker det är väldigt jobbigt på djupet. Något som vi upplevt för första gången är att man inte vill delta i skolkatalogen, då man är rädd att bilden ska användas i sådana här sammanhang, säger Elizabeth Falk.
– Det florerar en massa utmaningar på internet hela tiden, om man slår någon får man 100 kronor, eller man utmanas att stjäla, eller göra en bomb som det var i Kalmar nu i veckan. Det är mycket sådant som sker på nätet, inte bara här i Lindesberg utan över hela landet, säger Nils Rutqvist.
Ärendet är överlämnat till polisen för utredning, och skolan har ett nära samarbete med ungdomspolisen i Lindesberg. Från skolledningen vill man understryka vikten av att prata med sina barn, inte bara tonåringar, utan även yngre barn om vad som sker på sociala medier.
– Prata med barnen och var nyfiken på deras vardag på nätet, redan i unga år så att det blir naturligt att prata med om det, säger Nils.
– Klart att ungdomarna är upprörda och ledsna, framförallt de som blivit utsatta, och vårdnadshavare är förstås oroliga över att det ska hända deras barn, därför är det så viktigt att vi samarbetar med dem. Det finns en övertro på att vi i skolan ska kunna lösa sådana här saker, men vi har ju inget att gå på om inte vi får uppgifter från någon, eftersom det är ett anonymt konto, avslutar Elizabeth.