I september beslutade Socialnämnden att man skulle implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun, något som väckt starka känslor hos den berörda personalen. Med anledning av detta bjöd Fackförbundet Kommunal under onsdagskvällen in sina medlemmar till ett möte med politikerna i Socialnämnden och Socialförvaltningens chef för att få svar på sina frågor. Men svaren uteblev.
Den så kallade Heltidsresan som redan genomförts på ett antal ställen runt om i landet med blandat resultat, skulle innebära att fler anställda skulle ha möjlighet att arbeta heltid. Däremot skulle det också innebära en stor förändring i arbetsstruktur, hos bland annat de nattarbetande undersköterskorna som istället för 10 timmars pass, skulle få arbeta 8 timmars vaken natt – för att sedan arbeta in resterande timmar på andra skift. Dessutom inför man 9 fridagar på en fyraveckorsperiod.
– Dygnet har 24 timmar, om man delar det på tre blir det 8-8-8, det är inget konstigt, sade Socialnämndens ordförande Mathz Eriksson och möttes av massiva burop och gapskratt.
– Vi kommer inte att få ihop vår återhämtning om vi ska arbeta på det här sättet, det är ju därför vi reagerar! Vi känner oss överkörda! sade en upprörd kvinna, och fick stora applåder till stöd.
– Varför fattar man beslut innan man ens pratar med oss? Ni oroar ju folk, vi mår ju dåligt! sade en annan.
– Vi är inte i den fasen ännu, vi kan inte diskutera era scheman, eftersom vi inte vet hur det kommer att se ut, svarade Socialförvaltningens chef Madde Gustavsson och visade en digital tidsaxel gång på gång, något som dock provocerade mer än gav svar på några frågor.
– Vi var tvungna att fatta ett beslut innan vi kunde starta processen. 8 timmars arbetsdag är norm, svarade Mathz Eriksson.
– Inte inom vården! fick han till svar och åhörarna jublade. Därefter haglade frågorna tätt bland de anställda:
– Det här är ju diktatur! man får inte behandla folk så här, ni skulle komma och praktisera hos oss en vecka, så skulle ni få se hur vi har det!
– Ni har fattat två beslut, 8 timmars vaken natt och 9 fridagar per månad, och det går inte ihop! Heltidsresan sker på bekostnad av oss nattarbetare!
– Ni säger att Lindesbergs kommun ska bli en attraktiv arbetsgivare, är det attraktivt att må psykiskt dåligt och att få sämre lön? Det finns ju forskning kring hälsosamma scheman, som säger att ren natt är att föredra snarare än att blanda.
– Alla har nog olika definitioner om vad ett hälsosamt schema är. Beslutet är fattat, och vi ser ingen anledning att riva upp det, svarade Eriksson.
– Rösta rätt nästa gång! Vid nästa val byter vi ut dem! sade en uppretad kvinna och rev ned stora applåder.
Efter ca 2 timmar avslutades mötet, dock utan svar på de frågor som många ville ha svar på.