Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön, som övergavs helt på 40-talet då man snöpligt blev utan den ack så viktiga anslutningen till kraftledningen i området.
– Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, berättar Tomas.
Redan som sjuåring kom Tomas Molin i kontakt med sitt första ödehus, vilket väckte en stor fascination. Hans far beskrev det som att Tomas blivit lite ”förhäxad” av den gamla kåken som låg ett par kilometer från barndomshemmet, och när tillfälle gavs rymde Tomas iväg för att beskåda huset på egen hand.
När han många år senare var ute tillsammans med sin fru för att fotografera i naturen så råkade han återigen på ett ödehus. Snabbt kastades han tillbaka i tiden och en gnista tändes som förde med sig en idé om att skapa en bok om dessa, vilket han också gjorde. Boken ”Bland tomtar och troll i Ödehusen!” blev snabbt en succé och Tomas fick mängder med nya tips och önskemål från sina läsare. Detta har resulterat i ytterligare en bok som släpps nu på torsdag den 20 april med namnet ”En magisk resa bland Ödehusen”.
– Man kan säga att bok nummer två är lite som en önskelista från läsare jag har träffat och från kommentarer på sociala medier. Jag har har fått mängder med synpunkter och återkopplingar och även mycket tips på nya ställen, berättar Tomas entusiastiskt.
I den nya boken har Tomas besökt och fotograferat ödehus i trakterna kring Närke, Västra Västmanland och Östra Värmland. Däribland även den gamla ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön.
– I den här boken har jag valt att koncentrera mig på områden jag känner till och området kring Lindesberg känner jag till ganska bra tycker jag, dels för att har varit mycket i trakten då jag rest i jobbet och dels för att gjort en del utflykter dit. Jag blev tipsad om att besöka Bromsjöbodar och det var något utöver det vanliga, menar Tomas och förklarar att byn blivit något styvmoderligt behandlad.
– På 40-talet drogs en kraftledning genom området och då det fanns en hel del hus i byn så räknade folk med att få el – men blev utan. Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, konstaterar Tomas.
I kapitlet som handlar om Bromsjöbodar kan man läsa mer om händelsen och hur det ser ut idag. Bland bilderna som är tagna vid platsen finns ett gammalt släktfoto från 1928 med ett hus som används än idag – som jaktstuga.
– Bilderna utgör basen för allt jag skriver i boken, några bilder har jag fått men 95 % av bilderna har jag tagit själv. Emellanåt får bilderna tala för sig själva och ibland får man lite information av mig, sen får man själv försöka spåna vidare och tänka, förklarar Tomas och menar att fantasin är viktig i sammanhanget.
– Det som jag tycker är så fantastiskt med de här ödehusen är att det uppstår mängder av frågor. Sen när man får lite information så känner man att att man går in i någon slags ödehusbubbla som jag brukar kalla det för. Man fastnar lätt i tanken och stänger in sig lite i det.
Tomas beskriver boken som en resa i Närke, Östra Värmland och Västra Västmanland fylld med nostalgi och lokalhistoria, både sorgligt, vackert och spännande. Men även om en del av husen är på väg mot den eviga vilan så är tre på väg att få nytt liv – varav två har stått öde i omkring 60 år, men har helt plötsligt funnit nya ägare som har påbörjat renovering på helt olika sätt.
Ett av husen renoveras av ett par från Stockholm som har lagt upp en 10-årig plan för att återställa huset till sitt ursprung, och ett annat par har valt en annan väg.
– Jag fick ett tips om att besöka ett hus i Bergslagen, och eftersom att det hade ett stort hål i taket där det hade regnat och snöat in under tio år, så var det bråttom innan det skulle försvinna helt, berättar Tomas.
Men när Tomas kom fram insåg han snabbt att det var något som inte stämde, det stod nämligen en byggnadsställning framför huset.
– Jag fick veta att ett par köpt huset och påbörjat renovering. I deras fall så handlar det om att göra en gammal kåk till en bra bostad på kortast möjliga tid, och de har kommit en god bit på väg, konstaterar Tomas glatt.
Kapitlet i boken som handlar om detta hus har Tomas döpt till ”Mot alla odds”.
– I det här fallet så trodde jag inte att det skulle vara möjligt att göra någonting av huset, men de är på väg att övertyga mig om att det faktiskt går, säger han hoppfullt.
Nu har Tomas och andra i omgivningen lagt om sitt dagliga promenadstråk för att följa förvandlingen som väckt stort intresse i bygden.
Mer om detta och mycket annat finns att läsa i boken som släpps på torsdag 20 april, och finns till försäljning på bland annat Blombergska bokhandeln i Lindesberg.