När juletiden kommer är det bråda tider på anrika Hult Säteri. Över tusen gäster brukar under advent besöka den vackra gården och äta ägaren Mäla Ekströms klassiska julbord. Som bonus får de njuta av en historisk miljö som är över 600 år gammal. -Vi är stolta över att Hult Säteri lever vidare, säger Mäla Ekström. Här har släkten efter släkten arbetat med jord och skog. Nu berikar vi arvet med mat och möten.
Hult Säteri, som har anor från 1300-talet, ligger strax söder om Lindesberg, några kilometer öster om väg 50, mot Örebro. Här har man hittat dokument och lämningar som visar att gården brukades redan på 1300-talet och att det under några hundra år även fanns ett järnbruk.

Under början av 1700-talet blev dåvarande ägaren Nils Larsson adlad och Hult blev ett säteri som fick sin utkomst i framförallt jord- och skogsbruk. När säteriet var till salu för elva år sedan var det också skogen som lockade Mäla och maken Ronny Ekström.
– Vi är entreprenörer och driver jord- och skogsbruk samt en maskinstation, säger Mäla Ekström. Vi förvärvade skogen och då följde det stora vackra huset med. Och där och då bestämde vi att öppna hotell- och restaurangrörelse på säteriet.
Den imponerande mangårdsbyggnaden, vars äldsta delar är från 1600-talet, har varsamt renoverats till tidstypiskt tidigt 1800-talsstil. Ägarna har använt samma byggteknik och byggmaterial som brukades på den tiden.
– Vi har använt naturmaterial som kalkputs, linoljefärg och äggoljetempera för att återskapa husets genuina miljö. Detta gör också att huset är helt miljövänligt.

Hult Säteri, med fem årsarbetare, tar emot konferenser, boende och restauranggäster året om på beställning. Här finns nio gästrum och plats för tjugo konferensgäster. Nu är det bråda dagar med att färdigställa mat och ta hand om alla gäster som vill äta julbord. Det är Mäla Ekström själv som är kock.
– För mig är det viktigt att råvarorna är närproducerade och odlade i samklang med naturen. Det är ett klassiskt traditionellt julbord och jag gör gärna rätter baserat på vilt.
Säteriet lockar även många konferensgäster som vill förkovra sig i den vackra miljön. Mäla Ekström erbjuder även gästerna olika aktiviteter, som exempelvis grottvandring i Skärmarbodabergen med middag och övernattning.
– Vår affärsidé är att erbjuda mat, boende och upplevelser för alla sinnen. För mig är därför mötet med gästerna den stora drivkraften, säger Mäla Ekström. Den absolut roligaste perioden under året är nu, under adventstiden, när vi ska ta emot alla förväntansfulla gäster.
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Under den gångna veckan avgjordes Yrkes-SM, en tävling där ungdomar har chansen att visa upp sin yrkesskicklighet. Av de sex tävlande i yrkeskategorin Frisör, stod slutligen lindetjejen Maja Svensson som lycklig vinnare. Därmed knep hon även en åtråvärd plats i Yrkeslandslaget.
– Det är jättekul men nervöst. Nu blir det roliga år framöver, säger Maja glatt.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Under fredagen höll Linde Energi sin årliga säkerhetsdag, då man noggrant går igenom all utrustning för att säkerställa att den är i bra skick inför kommande jobb. På plats fanns även brandinspektör Patrik Andersson från Nerikes Brandkår som skulle hålla en brandövning, något som blev betydligt mer actionfyllt än förväntat då det plötsligt uppstod en bilbrand i ett av elbolagets egna fordon.
Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn. En kuslig berättelse som utspelar sig kring en påhittad ort baserad på hennes egna hemstad Lindesberg.
– Är man från Lindesberg så kan man kanske känna igen sig i vissa stycken i boken, berättar Karin Björnsbacka.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.
Med knappt tre veckor kvar till nypremiären av 80-talets lokala succé, lådbilstävlingen Trollrallyt, har tävlingsanmälningarna börjat trilla in. Under torsdagen kunde arrangörerna stolt visa upp en av bilarna som kommer att ställa upp i tävlingen, och som faktiskt även var med i den allra första upplagan av rallyt 1982.
– Min bror Niklas Lindroth körde den från början och i år ska hans åttaåriga son, Gabriel, tävla med den, berättar arrangören Rebecka Persson.
Efter ett gruvligt bakslag med väderleken för ett par veckor sedan, tycks våren ha gjort entré på riktigt nu. Och i samband med att kvicksilvret stiger, så ser man nu även ett ökat intresset att dra igång med årets trädgårdsfix. På Plantmarknaden i Lindesberg jobbar man just nu för högtryck med att fylla hyllorna med växter, blommor, buskar och plantor i alla former och färger. Däribland hittar vi hela 75 olika sorters knölar av den väldigt populära Dahlian.
– Vi har sett att det är en helt ny kategori dahliakunder, nämligen yngre tjejer och kvinnor, den är verkligen i ropet just nu, berättar butiksägaren Marco Åkesson.