Socialnämndens hårt kritiserade beslut att implementera den så kallade ”Heltidsresan” i Lindesbergs kommun har varit föremål för intensiva diskussioner under hösten. Med bakgrund till detta väljer nu den berörda personalen att genomföra en demonstration utanför Kommunhuset på torsdag morgon.
Diskussionerna kring den så kallade Heltidsresans vara eller icke vara har startat en minst sagt het debatt bland den berörda personalen i Lindesbergs kommun. I oktober ordnades ett möte mellan fackförbundet Kommunals medlemmar och Socialnämnden, ett möte som dock inte gav några direkta svar på personalens frågor.
Visionen är att fler anställda skulle få möjlighet att arbeta heltid, men det innebär också en stor förändring i arbetsstruktur, hos bland annat de nattarbetande undersköterskorna som istället för 10 timmars pass, skulle få arbeta 8 timmars vaken natt – för att sedan arbeta in resterande timmar på andra skift. Samtidigt har fackförbundet Kommunal fört diskussioner med arbetsgivaren om arbetstidsförkortning, något som dock inte ska blandas ihop med Heltidsresan.
– De 8 timmarna som kommunen föreslår att vi ska arbeta innebär att vi måste jobba in resterande 2 timmar på något annat skift. En arbetstidsförkortning innebär istället att man behåller samma lön, men att man höjer statusen på yrket, berättar Carina Rehn som är en av de berörda undersköterskorna.
Tidigare under hösten beslutade Kommunfullmäktige om en minskad budgetram för Socialnämnden med 14.2 miljoner år 2020. ”Detta kräver strukturella förändringar i förvaltningen som ger effekt på både kort och lång sikt, men med fortsatt fokus på bibehållen kvalitet till medborgarna”, står att läsa i protokollet från sammanträdet i augusti 2019.
– Man har ju felprioriterat helt, man köper konst för flera miljoner, lägger dyra grästak på byggnader och renoverar om Flugparken. Men det enda svaret som ges är att det är olika budgetar, fast det är ju fortfarande våra skattepengar det handlar om! Det är inte okej att slösa med våra pengar på det viset som man gör i den här kommunen, då ska man inte sitta på sådana positioner! säger Carina och fortsätter:
– Konsekvenserna drabbar ju inte bara oss som jobbar natt, om dagpersonalen måste börja tidigare, ställer det i sin tur krav på att barnomsorgen måste kunna ta emot barn tidigare. Vi är så arga och trötta på att bli behandlade som mindre värda!
På torsdag morgon med start kl 08.00 anordnar man därför en demonstration utanför Kommunhuset i Lindesberg, där man samlas för att visa och uttrycka sitt missnöje över beslutet.
– Man behöver inte vara kommunanställd för att komma, alla som har rösträtt har även rätt att göra sin röst hörd! avslutar Carina.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.