Lindesbergs företagsklimat har inte varit särskilt bra de senaste åren, enligt den riksomfattande ranking som Svenskt Näringsliv sammanställer varje år. Men nu har det vänt. Det blåser äntligen positiva vindar Lindesbergs väg, visade Karl Hulterström, från Svenskt Näringsliv, idag på ett möte dit företagare, tjänstemän och politiker var inbjudna.
Jämfört med föregående år redovisar Lindesbergs kommun ett ”godkänt” resultat på många av de företagsfrågor som tidigare kunde tolkas som ett riktigt bottennapp. Bara det är en stor framgång. Åke Ström, chef för kommunens nya utvecklingsavdelning, tyckte prognosen var tacksam att ta del av.
-Vi går definitivt mot ljusare tider, inledde Åke Ström mötet med att konstatera.
Ljusare tider, ja. Men vad har då gjorts för att uppnå detta trendbrott? Några konkreta svar fanns inte att fylla tomrummet med, men spekulationerna var många.
-Det kan tänkas att vi har ett mer öppet tänkande och bättre kommunikation med företagarna idag än tidigare, tillade Ström.
Karl Hulterström instämde på tankegångarna och menade att Lindesbergs utvecklingsavdelning, under ledning av Åke Ström, har lyckats göra något som många andra kommuner misslyckats med. Han syftade med detta på de frukostmöten som varje månad anordnas på Lindesbergs Stadshotell och där företagarna bjuds in för ”mingel”, debatt och diskussioner.
-I andra kommuner är man glada om det lockar 20-30 personer till sådana möten, men ni har ju lyckats enormt bra med det här, sade Karl.
Frukostmötena är starkt bidragande till att kontakten mellan kommun och näringsliv blir starkare och leder till ett bättre samarbete mellan parterna.
Prognosen bygger på en enkät som företagarna i Lindesberg svarat på. Den slutliga redovisningen och rankingen kommer senare i vår. Dagens prognos visar dock att Lindesberg går i rätt riktning.
-Rankingen är inte allt, det viktiga är att det verkligen händer något. Att det sker en positiv utveckling och förbättring, förklarade Karl Hulterström för de cirka 20 personer som hade kommit för att lyssna till Svenskt Näringslivs prognos.
Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt bedrägeri där målsäganden, en äldre kvinna, ska ha blivit övertalad att överföra en större summa pengar till bedragaren.
– I nuläget kan vi inte kommentera ärendet i detalj, säger Anders Dahlman som är presstalesperson vid polisen i region Bergslagen. Dahlman bekräftar dock att det skall röra sig om en större summa pengar.
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
Två enheter från Nerikes Brandkår har larmats ut till en adress i Frövi där en mindre gräsbrand uppstått på lördagseftermiddagen.
– Det rör sig om en gräsbrand som mäter cirka 5X15 meter, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.