Under 2009 återupptog Lars Pettersson en gammal tradition i Prästtorpet när han som fjärde generation började tillverkningen av träskor. Nu tar han nästa steg och kliver ut på internet och med sitt nya varumärke försöker slå sig in på den europeiska marknaden.- Jag har registrerat varumärket Bergslagstofflen – Swedish Clogs där älgen har en central placering i logotypen. Tyskarna är ju tokiga i älgar, säger Lars Pettersson.
Numer kan alltså Lars Pettersson i Prästtorpet också titulera sig som ”skofabrikör”, precis som sin far, farfar och farsfars far. När Lars på våren 2009 köpte en begagnad utrustning för tillverkning av träskor blev han den fjärde generationen i släkten som tillverkat skor.
– Jag fick ett tips om att utrustningen var till salu i Borås på fredagen. Jag ringde direkt och på söndagen åkte jag dit och köpte allt på stående fot.
Annars är ju Prästtorpet mest känd som en trevlig och gemytlig skoaffär, kanske något udda beläget där den ligger mellan ett gärde och skogen några kilometer väster om Lindesberg. Men den som tror att det är en butik med enkla och billiga skor i dålig kvalitet, bara för att den ligger där den ligger, har nog aldrig varit ända framme. Här finns flera kända varumärken, och ett av de senaste är alltså det egna träskomärket, Prästtorpets Clogs. En kvalitetssko i modernt snitt och fräsch design.
I början tillverkade Lars främst arbetsskor med stålhätta men sedan våren 2012 är tillverkningen helt inriktad mot designade träskor. Idag finns tio–tolv olika modeller i sortimentet och fler är på gång. Lars designar inte sina träskor själv utan har överlåtit den delen till en skodesigner i Halmstad.
– Att hela tiden komma med nya fräscha modeller är nödvändigt för att hänga med. Och då är det bra att ha kontakt med en välutbildad skodesigner med lång erfarenhet, betonar Lars.
Hantverksmässig tillverkning
Efter att träskon fått sin design tillverkas en eller flera schabloner i stål beroende på hur många detaljer träskon ska ha. De olika schablonerna används sedan för att stansa ut de olika skinndetaljerna som ska användas. Träbotten som skon byggs upp på finns i olika höjder och är oftast svarade av lind eller al. När alla skinnstycken är stansade och rätt träbotten framtagen börjar själva hantverket.
– Att tillverka en träsko kan verka simpelt, men det är verkligen ett hantverk i flera moment, säger Lars.
Skinnet som används vid tillverkningen har givetvis en stor betydelse för kvaliteten. Det ska vara jämt och mjukt. Men hur sömmarna är spikade är ändå det bästa kvalitetsmåttet på hur väl skon är tillverkad, menar Lars. Sömmarna ska sitta rakt med jämna mellanrum mellan varje söm. Och från samma avstånd från kanten. Detsamma gäller för kantsömmar och kantband.

Därefter mjukas skinnet genom värme och ånga innan skolästen kommer på plats. Det är den som ger skon sin storlek och form. Efter cirka sex timmar i en torkugn får skon stå ytterligare tolv timmar för att kallna och torka helt. Därefter är den klar för leverans till någon av de drygt tjugo butiker, främst i Stockholm och på ostkusten, som idag saluför Prästtorpets träsko.
Mässa och exportförsäljning
Nu är det dags för Lars att ta nästa steg. I augusti kommer Lars för första gången presentera sitt varumärke på en skomässa i Stockholm. Där hoppas han kunna knyta till sig fler återförsäljare runt om i landet. Efter att efterfrågan på träskor under flera år varit svag märks nu att trenden har vänt, främst när det gäller designade damträskor.
– Det är en tradition att tillverka träskor här i Prästtorpet och det är kul att hålla på. Så nu när trenderna är positiva vill jag utveckla det jag påbörjat.

Efter lanseringen på skomässan i augusti är det tänkt att också introducera det nya varumärket Bergslagstoffeln via internet. Främst för att möta en efterfrågan i Tyskland. Via nätet kommer Lars Pettersson marknadsföra flera av sina nuvarande modeller, men också introducera några helt nydesignade. Bland annat hoppas han kunna presentera flera modeller med handmålad design.
– Jag jobbar för att till hösten börja med internethandel, främst med inriktningen mot den tyska marknaden, avslutar Lars Pettersson.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.