Tunna små, vita snöflingor yr i luften och vid Stripa gruva känner man en tydlig doft av natur och röklukt. Det är arrangerat för julmarknad och trots att de just öppnat upp för besökare är det redan många på plats som vill se vad nytillskottet har att erbjuda. – Vi har redan haft runt trehundra besökare, berättar Kent Persson.
Med bara lite drygt en vecka kvar till julafton passar man på att anordna en julmarknad i den pittoreska miljön vid Stripa gruva. Det är första gången i historien som detta inträffar och det var ingen dålig idé, för efter en timmes öppet kan man konstatera att marknaden varit mycket välbesökt.
– Vi har redan haft runt trehundra besökare. Det var ett par, tre månader sedan som vi kände att vi ville göra något mer, att det behöver hända lite mer i Stripa, så då bestämde vi oss för att ordna en julmarknad, säger Kent Persson, Stripasmedernas ordförande.
Kanske är det varierade utbudet något som lockar allmänheten till ett besök. Förutom de sexton, sjutton knallarna som står utplacerade inomhus, kan man bland annat även ta en fika i bryggeriet, se på när det bryggs, äta en kolbulle, se Tomas Anderssons motorsågssnideri, kika in i museet, fynda något vackert smycke i Karlssons kulturverkstad, och kliva på i smedjan och själv få prova på smideskonst.
– Vi tror att det kan bli en tradition, och om det blir nästa år också så blir det ännu mer. Vi har dessutom satt fart på smedjan, Stripasmederna är nu fyrtiotvå medlemmar, från början var vi bara en tre stycken, och då har vi inte annonserat någonting om det. Vi har två riktigt duktiga smeder, men det ska komma en proffssmed och visa lite mer grejer, berättar Kent.
Christer Kallin står för kolbullstillverkningen, han har tre stekpannor igång samtidigt och kolbullarna vänder han i luften. Det liknar en slags pannkaka, gjord på salt, vatten och mjöl, toppat med fläsk och lingonsylt. Och rapsolja, otroliga mängder rapsolja går åt till att framställa dessa fettsprängda, fantastiska skapelser.
– Det gäller att ha i mycket salt så man dricker mycket, vi måste ju samarbeta med bryggeriet, säger Christer och skrattar och vänder ytterligare en pannkaka så flottet stänker.
För den som vill passa på att få med sig en grön, grann gran hem så finns möjligheten. Ove Magnusson har självfallet huggit granarna själv.
– Det är så närproducerat som det bara kan bli. De växer väldigt bra, den här magra jorden vi har i det området gör att de blir väldigt täta och fina, det går inte att få bättre granar.
Det är första gången som Ove säljer granar men han hoppas att det kan bli till en tradition även för honom.
– Jag har upplevt att det går väldigt bra, det har varit lite drag. Man ska ha en riktig gran, framförallt för doften. I en riktig gran är det liv, och ingen doft är lika med ingen julstämning. Och för att inte tala om när man ska ta ut den, alla barren som släppt, det vill man inte missa, då vet man verkligen att julgranen lever, skojar Ove glatt.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.