Peter Jilke var en av de första att provsmaka den nya ölen Ort 12. Foto: Jennie Einarsson
Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson påminner om nordbayersk pilsner.
– Det är vårt ideal när det gäller öl, förklarar han.
Historien om Stripabryggeriet startade egentligen redan 1979 när forskaren Jeff Irvine från USA anlände till Stripa med anledning av ett forskningsprojekt och träffade i samband med detta på bröderna Magnusson. På den tiden fanns det inte många som bryggde öl hemma och bröderna fick chansen att ta del av Jeffs bryggerikunskaper.
– Han lärde oss att brygga öl enligt hans sätt att göra det på och på den vägen är det. Vi har bryggt hemma under många år, berättar delägare Ove Magnusson.
Trion som står bakom Stripabryggeriet är Ove Magnusson, hans bror Jan Magnusson och Mats Jönsson.
Bröderna Jan och Ove Magnusson. Foto: Jennie Einarsson
– För några år sedan träffade vi på Mats Jönsson. Det var han som tyckte att vi skulle göra något mer av det här, och då slog vi till! Vi började att brygga öl mer kommersiellt, berättar Ove.
Sedan tidigare har trion tagit fram en egen Ale med namnet Rirum Tilt, vars namn kommer från en gammal rostig skylt som sitter på en port utanför bryggeriet.
– Thomas Rydén gjorde en akvarell med ett utsnitt från skylten där det står ”MOTORMASKINERIRUM OBEHÖRIGA ÄGA EJ TILLTRÄDE”. Utsnittet blev då Rirum Tilt på akvarellen, och det tyckte vi passade väldigt bra på våran Ale. Det är vår tanke att ha anknytning till gruvan, förklarar Ove.
Skylten som givit namn åt den första ölen Rirum Tilt sitter på en gammal port utanför Stripabryggeriet. Foto: Jennie Einarsson
I samband med fredagens pubkväll på Stripabryggeriet så släppte man ytterligare en egen öl med namnet Ort 12, även detta öl har fått sitt namn från en skylt från svunnen tid i Stripagruvan.
– Nu har vi tagit fram en ny pilsner som bådar gott, det passar ju bra med just pilsner till sommaren. Vi är väldigt glada över den här ölen, vi alla gillar den väldigt mycket, konstaterar Ove.
Namnet på den nya pilsnern har man tagit från den gamla skylten som letat sig upp ovan jord. Foto: Jennie Einarsson
Namnet Ort 12 är tagen från en skylt med namnet från en av de många gruvorter som finns under mark i Stripa. En gruvort är en bergstunnel, dessa namngavs för att man lättare skulle kunna orientera sig när man befinner sig i gångarna.
– På något sätt har den här skylten hamnat här ovan jord istället så vi skruvade upp den på väggen. Vi tycker det är ett bra namn av olika anledningar, ofta talar man om stamvörtstyrka i öl. Åker man till Tjeckien och dricker en god pilsner så har de ofta en stamvörtstyrka på 12%. Vi försöker ju göra bra pilsner och då passar Ort 12 väldigt bra, förklarar Ove.
Jan Magnusson hänger upp skylten utanför bryggeriet. Foto: Jennie Einarsson
– Det är en typ av öl som vi tycker om själva, den påminner om nordbayersk pilsner med dragningar åt Tjeckien och det är vårt ideal när det gäller öl. Jag kan rekommendera folk att komma hit och prova den. Tycker de som jag så kommer de vara nöjda, det är en sak som är säker, avslutar delägaren Jan Magnusson.
Ort 12 går för tillfället endast att köpa på plats på Stripabryggeriet. För den som vill testa så har Stripabryggeriet öppet fredag och lördag under hela sommaren, med undantag för midsommarhelgen.
Här kan du hitta mer information om evenemang och öppettider hos Stripabryggeriet.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Mahmut Cakir firar 20-årsjubileum som ägare av Pizzeria Milano. Foto: Camilla Lagerman
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
Kika in i Mejks nya livsmedelsavdelning
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån ...