Lindemarken (i år den 14 sept.) är som alltid en tid då mycket folk är i rörelse i centrum och roar sig långt in på småtimmarna. Tidigare år har Göransonska Krogen försökt att få tillstånd till att ha öppet en timme längre för att tillgodose folkets önskan om längre öppettider, åtminstone under denna dag på året. Men det har varit svårt. Socialnämnden ger avslag efter avslag på ansökningarna och nu verkar luften ha gått ur GK-gänget. –Nja, vi har inte ansökt om längre öppettider i år, tycker det är ganska lönlöst och bortkastade pengar. Så det lutar åt att vi kör som vanligt på Lindemarken, säger Perry Liljeswahn, delägare i krogen.
Längre öppettider har varit något som diskuterats mycket de senaste åren, men den debatten har nu tystnat. Tidigare hade man alltså rätt att ha öppet till kl 02:00, men det ändrades alltså senare till dagens öppettider. Den dåvarande socialnämnds ordföranden Anders Ceder berättade då att längre öppettider kan vara på gång igen, då utan utskänkningstillstånd den sista timmen innan stängning. Pubägare LindeNytt var i kontakt med då tyckte förslaget var bra, det är inte serveringen av alkohol man vill köra längre, man vill ha ett lugnt avslut på kvällen vid stängningsdags. -Har man öppet till kl 02:00 så blir det mycket lugnare när man ska stänga eftersom folk redan vid 01:00-01:30 själva väljer att gå. Som det är nu ska ju tyvärr alla ut samtidigt, och är det drygt 100 personer i lokalen så blir det lätt stökigt när alla vill ut i samma veva, förklarar Perry.
Mycket av de bråk och misshandelsfall som uppstår i närheten av krogarna kan enligt många, bland annat poliser, undvikas på ett enkelt sätt. Eftersom det i de flesta fall är i köerna som det börjar, så är det köerna man ska försöka få bort. Om krogen på ett lugnt sätt kan tömma lokalen på gäster successivt under den sista timmen eller timmarna så har man åstadkommit mycket. Och är det inte så i slutänden att alla vill att media inte längre ska behöva skriva sina artiklar och notiser med det återkommande temat ”misshandel”.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.