Lindemarken (i år den 14 sept.) är som alltid en tid då mycket folk är i rörelse i centrum och roar sig långt in på småtimmarna. Tidigare år har Göransonska Krogen försökt att få tillstånd till att ha öppet en timme längre för att tillgodose folkets önskan om längre öppettider, åtminstone under denna dag på året. Men det har varit svårt. Socialnämnden ger avslag efter avslag på ansökningarna och nu verkar luften ha gått ur GK-gänget. –Nja, vi har inte ansökt om längre öppettider i år, tycker det är ganska lönlöst och bortkastade pengar. Så det lutar åt att vi kör som vanligt på Lindemarken, säger Perry Liljeswahn, delägare i krogen.
Längre öppettider har varit något som diskuterats mycket de senaste åren, men den debatten har nu tystnat. Tidigare hade man alltså rätt att ha öppet till kl 02:00, men det ändrades alltså senare till dagens öppettider. Den dåvarande socialnämnds ordföranden Anders Ceder berättade då att längre öppettider kan vara på gång igen, då utan utskänkningstillstånd den sista timmen innan stängning. Pubägare LindeNytt var i kontakt med då tyckte förslaget var bra, det är inte serveringen av alkohol man vill köra längre, man vill ha ett lugnt avslut på kvällen vid stängningsdags. -Har man öppet till kl 02:00 så blir det mycket lugnare när man ska stänga eftersom folk redan vid 01:00-01:30 själva väljer att gå. Som det är nu ska ju tyvärr alla ut samtidigt, och är det drygt 100 personer i lokalen så blir det lätt stökigt när alla vill ut i samma veva, förklarar Perry.
Mycket av de bråk och misshandelsfall som uppstår i närheten av krogarna kan enligt många, bland annat poliser, undvikas på ett enkelt sätt. Eftersom det i de flesta fall är i köerna som det börjar, så är det köerna man ska försöka få bort. Om krogen på ett lugnt sätt kan tömma lokalen på gäster successivt under den sista timmen eller timmarna så har man åstadkommit mycket. Och är det inte så i slutänden att alla vill att media inte längre ska behöva skriva sina artiklar och notiser med det återkommande temat ”misshandel”.
Ervalla SK tjuvfirade sitt 90-årsjubileum under lördagen med en futsalcup i Lindesberg Arena, vilket blev uppskattad på flera håll. Det bjöds på många glada tillfällen för de 28 deltagande lagen och först efter nära elva timmar med intensivt spel i arenan, så fick man fram en cupsegrare i respektive klass.
– Det har varit superkul med en trevlig arena och mycket publik, säger Svärtinge SKs lagkapten Selma Nyström.
Dagen före julafton gick en dröm i uppfyllelse för mig. Men jag börjar med att berätta lite om dagarna före allt detta hände.
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Under måndagsförmiddagen gick andra lokala medier ut med nyheten att Storåskolans högstadium, samt Vedevågsskolans årskurs 4-5, får vara kvar i sin nuvarande form. Något som enligt medierna skulle vara beslutat i Barn- och utbildningsnämnden under måndagen. Detta stämmer dock inte, då man under det beredande mötet endast beslutade sig för att bordlägga frågan rörande Storåskolan.
– Vi har inte beslutat någonting idag, vi har haft beredande och har pratat om olika typer av förslag. Det är så olyckligt, för det skapar ju sådant hopp, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
Fröviborna gick man ur huse under fredagseftermiddagen för att få en skymt av årets uppseendeväckande Luciatåg, arrangerat av Ullergården. Utsmyckade traktorer och epa-traktorer åkte i kortege genom centrala Frövi, där man kunde se både tomtar och givetvis en Lucia i tåget. LindeNytt kan här bjuda på en glimt från årets Luciatåg.