Vecka 26 vaccinerar Region Örebro län med totalt 23 000 doser vaccin. Under veckan kommer det att finnas 14 000 bokningsbara tider för personer som ska ta första dosen. Nu öppnar man också tidsbokningen för 25-åringar, det vill säga personer födda 1996 eller tidigare.
Under vecka 26 kommer Region Örebro län att vaccinera med 23 000 doser vaccin. Av dessa ges 14 000 doser till personer som ska ta sin första spruta, vilket innebär att det kommer att finnas hela 14 000 vaccinationstider att boka via 1177.se och telefonbokningen.
– Det här blir lite av en rekordvecka. Sannolikt är det den vecka som vi har flest vaccindoser under hela vaccinationskampanjen så många kommer att kunna få vaccin nu, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.
Nu öppnar bokningen för en ny yngre åldersgrupp, där personer som är födda 1996 eller tidigare ska boka tid för vaccination, men bokningen är fortsatt öppen för alla tidigare grupper.
– Vi har god täckningsgrad i de tidigare åldersgrupperna. Nu gäller det att hålla i och gå på sin bokade tid för dos två för att få fullgott skydd, säger Erik Fredholm.
De som kan boka tid för vaccination under vecka 26 är:
Du som är född 1996 eller tidigare
Du som är 18 år eller äldre och tillhör en utpekad riskgrupp.
Du som är 18 år eller äldre, gravid och har passerat graviditetsvecka 12.
Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS, har boendestöd eller personlig assistans.
Du som arbetar i hemsjukvård, i hemtjänst eller på särskilda boenden, som boendestödjare eller personlig assistent samt vård- och omsorgspersonal som arbetar vårdnära.
För unga med kronisk sjukdom gäller speciella rekommendationer. De som berörs får mer information via sin vårdkontakt.
I Örebro län har 153 357 personer fått sin första dos vaccin och 98 998 personer den andra. Det innebär 62,41 respektive 40,39 procent av länets befolkning. Siffrorna kan komma att justeras upp i efterhand.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.