Fyraåriga Decathlon var helt överlägsen efter seger med nära 80 meter till sina konkurrenter. Foto: Timmy Lundegård

Ren uppvisning av derbyspekulant

Måndagens lunchtävlingar var de första på svensk mark efter gårdagens Elitloppshelg. Kvaliteten var däremot inte sämre för det. Fyraåriga Decathlon, halvbror med tidigare derbyvinnaren Calgary Games, visade sig helt överlägsen och vann med nära 80 meter tillsammans med Jorma Kontio. I vinnarcirkeln utlovades även en satsning mot de stora loppen, därav Svenskt Travderby.

Fornaboda har fri entré till alla tävlingsdagar under 2022 och under måndagen bjöd travbanan på Sveriges första tävlingar efter söndagens franska elitloppsseger. Kvaliteten var däremot inte sämre för det, istället fick publiken i gräset ta del av fina prestationer.

Tidigt under dagen blev det en överlägsen seger av fyraåriga Decathlon. Med ett tråkigt startspår så fick hästen inleda loppet ute i spåren när fältet tog sig in i den första svängen. Den fyraåriga favoriten tog sig däremot till ledningen 400 meter in i loppet, därefter fick de resterande konkurrenterna svårt att hänga med.

När favoritspelade Decathlon kom till ledningen så höll man en mindre lucka ner till loppets tvåa, en lucka som hela tiden utökades. Mot upploppets början var ledarens försprång över 40 meter långt och när mållinjen passerades hade luckan nästan fördubblats.

– Jag lät mest hästen få trava på i sitt egna tempo och han skötte sig bra. Han har inte startat sedan januari men har tydligen haft lite småskavanker och växande perioder, men jag tycker att han skötte sig bra i sin minicomeback, sade segerkusken Jorma Kontio.

Delar av ägarkretsen kring Decathlon var på plats. Foto: Timmy Lundegård.

Med Olympia Tilly som mamma så har segrande Decathlon en minst sagt intressant stambok bakom sig. Fyraåringen är halvbror med den tidigare derbyvinnaren Calgary Games, även han tränad av Timo Nurmos, vilket såklart gör att ägarna vill ta sats mot Derbyt.

– Det är jättehärligt att se hästen så bra som han var idag. Vi köpte hästen tillsammans med Timo Nurmos från Menhammars Stuteri och Jorma har tidigare sagt till oss att den här har en riktigt fin framtid framför sig. Det blir nog att vi satsar mot Jägersro framåt höst.

Förutom segern med Decathlon så blev Jorma Kontio en stammis i vinnarcirkeln under dagen. Tillsammans med Timo Nurmos-tränare Velvet Gold och Jennifer Sisu så slutade det med seger, men också med kallblodet Ersa Frej som tränas av Camilla Algotsson från Rättvik som i sin tur fick sin första tränarseger. Totalt fyra segrar för den glada finländaren.

Jorma Kontio hade en bra dag med fyra segrar. Foto: Timmy Lundegård

June Grace blev främsta hemmahästen ”Vi är nöjda med det vi fick”
Det fanns flertalet utstickare under söndagens tävlingar. Dagens första vinnare, Bradbee, vann med hjälp av sin startsnabbhet och hade dessutom så gott om krafter kvar att man inte ville riskera något vid vinnarcirkeln.

Bara något lopp därefter fick publiken ta del av en duell mellan den Timo Nurmos-tränade V75-hästen Aragorn As och den norskfödda Dream Creation. Den sistnämnda tog sig tidigt till ledningen och visade sig starkast mellan de båda duellanterna, där det sista halvvarvet gick i elittempo.

Det blev en lång duell mellan Dream Creation (nr 2) och Aragorn As (nr 8). Foto: Timmy Lundegård

– Det är sällan att man får köra en så här pass fin häst under lunchtravdagar. Jag har aldrig kört hästen förut men det var en jättefin häst som nog inte skulle göra bort sig på V75. Det känns som en riktig lördagshäst, säger segerkusken Carl Johan Jepson.

Även många hemmaekipage försökte att visa framfötterna bland den tuffa konkurrensen. Under dagens nästsista lopp så blev det fritt på upploppet för June Grace, som spurtade till sig en tredje plats tillsammans med Suzanne Walterström.

– Jag har inte tränat henne lika mycket sedan det tidigare loppet utan det har mest blivit några lugna jobb inför idag. Jag hade egentligen tänkt att vi skulle rycka skorna inför idag, men eftersom jag inte riktigt visste hur banan skulle vara så vågade jag inte att chansa, säger hästens tränare Leif Persson som har sitt stall i Guldsmedshyttan.

June Grace blev Fornabodas främsta hemmahäst med en tredje plats. Foto: Timmy Lundegård

– Hade luckan kommit tidigare så tror jag att de till och med hade blivit två, men vi är absolut nöjda med det vi fick idag. Jag har inte hunnit prata med Suzanne, men hon hann meddela att hon också var nöjd med insatsen. Vi är alla nöjda med det vi fick med oss.

Lunchens vinnare:
Lopp 1:
Bradbee – Magnus Jakobsson (Mats Domberg) – 1,87
Lopp 2: Decathlon – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,64
Lopp 3: Dream Creation – Carl Johan Jepson (Svante Ericsson) – 1,90
Lopp 4: Velvet Gold – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,98
Lopp 5: Federal Reserve – Ulf Ohlsson (Jennifer Persson) – 14,19
Lopp 6: Jennifer Sisu – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,82
Lopp 7: Ersa Frej – Jorma Kontio (Camilla Algotsson) – 5,47
Lopp 8: Kendall Jackson – Carl Johan Jepson (Eric Martinsson) – 1,45
Lopp 9: Saphir d’Inverne – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 7,07

Nästa tävlingsdag: Måndag 6:e juni med första start kl. 13.45.
Nationaldagstrav med V64 och fri entré!

Publicerad 30 maj 2022 klockan 18:40

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera personer på en plats i centrala Lindesberg. Enligt initiala uppgifter skall mannen ha varit beväpnad med något slags tillhygge.
– Vi fick larm om att tre personer befinner sig på den här platsen, varav en av dem är väldigt påverkad och hotfull mot andra människor. Han hade ett tillhygge, utan att gå in på närmare detaljer, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

9 augusti 2022 klockan 18:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Genrebild: Fredrik Norman

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

8 augusti 2022 klockan 11:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det blev en stor glädje på publikplats när Fläsk Ken tog sin andra raka seger med Valentin Prevost. Foto: Isabella Jansson Wiklund.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på travet. När Gävlekusken senare under dagen skrällde till med seger, tillsammans med Fläsk Ken, så hördes den stora glädjen från familjen som hejade vid mållinjen.
– Det är kul att de är på plats, säger Valentin Prevost.

5 augusti 2022 klockan 19:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet
Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25 000 kronor till Hjärtebarnsfonden. 16 dagar ...
5 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu ...
4 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Carlos Ferreira

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM

I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya utmaningar för 17-åringen som nyligen blivit uttagen till U18-VM som avgörs i Sarajevo senare i augusti.

3 augusti 2022 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Christina Orrbo och Ann Björklund tar steget ut i näthandeln. Foto: Privat

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans regi med ett större sortiment än man tidigare har kunnat erbjuda.
– Vi hoppas nå ut till konsumenter som bor längre bort och även de i närområdet som inte har möjlighet att ta sig till bokhandeln, förklarar butiksägaren Christina Orrbo.

2 augusti 2022 klockan 12:44 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Axel från Lindesberg segrare i O-ringens H15-klass

Efter två års uppehåll kunde världens största orienteringstävling, O-ringen, återigen hållas i ...

GULD till Ingrid Nilsson på Ungdoms-OS

Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica...

Manskören efterlyser kandidater till årets kulturstipendium

Sedan 2017 har Manskören Harmoni delat ut ett kulturstipendium till minne av Gudrun Persson, som ...

Annons


Nova Solin och Lova Storm visar upp sina balanskunskaper. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Danslägret bjöd på skratt, skoj och nya vänner

Från en av salarna i Lindesberg Arena hörs en blandning av musik och skratt. Det är nämligen här som en av de kommunala sommarlovsaktiviteterna huserar, danslägret. – Det är första gången jag gör det här, jag har inte dansat förut men ledarna säger att vi har lärt oss snabbt. Det är roligt, de klappar och är glada för att vi har lärt oss stegen, säger lägerdeltagaren Lova Storm glatt.

28 juli 2022 klockan 11:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ehlers säkrar en ny hemmaseger!

Det var fina tävlingar när Fornaboda körde eftermiddagstrav under onsdagen. För 17:e året i rad skulle Fornaboda Grand Prix...

Christoffer är frivillig sjukvårdare i krigets Ukraina

Inför sin första resa till Ukraina som frivillig sjukvårdare skrev Christoffer Tsutsunen sitt ...

Inför kräftfisket: ”Det ser bra ut”

Om lite drygt tre veckor arrangeras allmänhetens kräftfiske i Lindesberg. Nu har arrangörens provfiske ...

Omtyckta byauktionen i Hafsta slog besöksrekord

I lördags återupptogs den omtyckta och årliga byauktionen i Hafsta efter ett två års långt uppehåll under...

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Aleksander Lazarevic om framtidsvisionerna för IFK: ”Behöver hjälp”

Aleksander Lazarevic förlänger sitt uppdrag som ungdomsansvarig för ...

När värmeböljan drog in valde många att spendera dagen vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Många sökte svalka vid länets bästa badplats

Dagens minst sagt utlovade heta temperaturer fick mängder av invånare att vallfärda till badplatser runt om i kommunen. LindeNytt tog tillfället i akt att göra ett besök vid Ölsjöbadet i Ramsberg som blivit framröstat för andra året i rad av P4 Örebros lyssnare till länets bästa badplats.

21 juli 2022 klockan 19:27 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ville och Adam cyklar genom Sverige för hjärtats skull
Inom loppet av 17 dagar ska vännerna Ville Frank och Adam Sjölin färdas genom Sverige, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, enbart ...
20 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild utsatt för smash and grab i natt
Natten till tisdag har hemelektronikbutiken Elon Ljud & Bild i Lindesberg utsatts för en så kallad "smash and grab", det vill säga ett inbrott med ...
19 juli 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Glada vinnarkänslor på Fornaboda
Fornaboda Travbana invigde den nya veckan med flera långväga gäster. Trots deltagande av ett kallblod från Jägersro och en favoritspelad duo frå...
18 juli 2022 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-18

2022-07-17

2022-07-17

2022-07-16

2022-07-15

2022-07-15

2022-07-14

2022-07-13

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-08-10 04:41