Fyraåriga Decathlon var helt överlägsen efter seger med nära 80 meter till sina konkurrenter. Foto: Timmy Lundegård

Ren uppvisning av derbyspekulant

Måndagens lunchtävlingar var de första på svensk mark efter gårdagens Elitloppshelg. Kvaliteten var däremot inte sämre för det. Fyraåriga Decathlon, halvbror med tidigare derbyvinnaren Calgary Games, visade sig helt överlägsen och vann med nära 80 meter tillsammans med Jorma Kontio. I vinnarcirkeln utlovades även en satsning mot de stora loppen, därav Svenskt Travderby.

Fornaboda har fri entré till alla tävlingsdagar under 2022 och under måndagen bjöd travbanan på Sveriges första tävlingar efter söndagens franska elitloppsseger. Kvaliteten var däremot inte sämre för det, istället fick publiken i gräset ta del av fina prestationer.

Tidigt under dagen blev det en överlägsen seger av fyraåriga Decathlon. Med ett tråkigt startspår så fick hästen inleda loppet ute i spåren när fältet tog sig in i den första svängen. Den fyraåriga favoriten tog sig däremot till ledningen 400 meter in i loppet, därefter fick de resterande konkurrenterna svårt att hänga med.

När favoritspelade Decathlon kom till ledningen så höll man en mindre lucka ner till loppets tvåa, en lucka som hela tiden utökades. Mot upploppets början var ledarens försprång över 40 meter långt och när mållinjen passerades hade luckan nästan fördubblats.

– Jag lät mest hästen få trava på i sitt egna tempo och han skötte sig bra. Han har inte startat sedan januari men har tydligen haft lite småskavanker och växande perioder, men jag tycker att han skötte sig bra i sin minicomeback, sade segerkusken Jorma Kontio.

Delar av ägarkretsen kring Decathlon var på plats. Foto: Timmy Lundegård.

Med Olympia Tilly som mamma så har segrande Decathlon en minst sagt intressant stambok bakom sig. Fyraåringen är halvbror med den tidigare derbyvinnaren Calgary Games, även han tränad av Timo Nurmos, vilket såklart gör att ägarna vill ta sats mot Derbyt.

– Det är jättehärligt att se hästen så bra som han var idag. Vi köpte hästen tillsammans med Timo Nurmos från Menhammars Stuteri och Jorma har tidigare sagt till oss att den här har en riktigt fin framtid framför sig. Det blir nog att vi satsar mot Jägersro framåt höst.

Förutom segern med Decathlon så blev Jorma Kontio en stammis i vinnarcirkeln under dagen. Tillsammans med Timo Nurmos-tränare Velvet Gold och Jennifer Sisu så slutade det med seger, men också med kallblodet Ersa Frej som tränas av Camilla Algotsson från Rättvik som i sin tur fick sin första tränarseger. Totalt fyra segrar för den glada finländaren.

Jorma Kontio hade en bra dag med fyra segrar. Foto: Timmy Lundegård

June Grace blev främsta hemmahästen ”Vi är nöjda med det vi fick”
Det fanns flertalet utstickare under söndagens tävlingar. Dagens första vinnare, Bradbee, vann med hjälp av sin startsnabbhet och hade dessutom så gott om krafter kvar att man inte ville riskera något vid vinnarcirkeln.

Bara något lopp därefter fick publiken ta del av en duell mellan den Timo Nurmos-tränade V75-hästen Aragorn As och den norskfödda Dream Creation. Den sistnämnda tog sig tidigt till ledningen och visade sig starkast mellan de båda duellanterna, där det sista halvvarvet gick i elittempo.

Det blev en lång duell mellan Dream Creation (nr 2) och Aragorn As (nr 8). Foto: Timmy Lundegård

– Det är sällan att man får köra en så här pass fin häst under lunchtravdagar. Jag har aldrig kört hästen förut men det var en jättefin häst som nog inte skulle göra bort sig på V75. Det känns som en riktig lördagshäst, säger segerkusken Carl Johan Jepson.

Även många hemmaekipage försökte att visa framfötterna bland den tuffa konkurrensen. Under dagens nästsista lopp så blev det fritt på upploppet för June Grace, som spurtade till sig en tredje plats tillsammans med Suzanne Walterström.

– Jag har inte tränat henne lika mycket sedan det tidigare loppet utan det har mest blivit några lugna jobb inför idag. Jag hade egentligen tänkt att vi skulle rycka skorna inför idag, men eftersom jag inte riktigt visste hur banan skulle vara så vågade jag inte att chansa, säger hästens tränare Leif Persson som har sitt stall i Guldsmedshyttan.

June Grace blev Fornabodas främsta hemmahäst med en tredje plats. Foto: Timmy Lundegård

– Hade luckan kommit tidigare så tror jag att de till och med hade blivit två, men vi är absolut nöjda med det vi fick idag. Jag har inte hunnit prata med Suzanne, men hon hann meddela att hon också var nöjd med insatsen. Vi är alla nöjda med det vi fick med oss.

Lunchens vinnare:
Lopp 1:
Bradbee – Magnus Jakobsson (Mats Domberg) – 1,87
Lopp 2: Decathlon – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,64
Lopp 3: Dream Creation – Carl Johan Jepson (Svante Ericsson) – 1,90
Lopp 4: Velvet Gold – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,98
Lopp 5: Federal Reserve – Ulf Ohlsson (Jennifer Persson) – 14,19
Lopp 6: Jennifer Sisu – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,82
Lopp 7: Ersa Frej – Jorma Kontio (Camilla Algotsson) – 5,47
Lopp 8: Kendall Jackson – Carl Johan Jepson (Eric Martinsson) – 1,45
Lopp 9: Saphir d’Inverne – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 7,07

Nästa tävlingsdag: Måndag 6:e juni med första start kl. 13.45.
Nationaldagstrav med V64 och fri entré!

Publicerad 30 maj 2022 klockan 18:40

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carl Johan Jepson firande nationaldagen på Fornaboda, där han körde in en vinnare i det sista loppet. Foto: Timmy Lundegård

Varma vinnare på nationaldagstravet

Bara sex dagar efter Fornabodas stora travfest så öppnade de portarna på nytt. Det årliga nationaldagstravet bjöd på fina förutsättningar med värmande sol, barnaktiviteter och nationalsång. Halvvägs genom tävlingsdagen fick den medverkande publiken även applådera in en utklassande hemmaseger.

6 juni 2023 klockan 20:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Fredrik Norman

Vindpark med tre turbiner skall byggas i Munkhyttan

Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.

5 juni 2023 klockan 15:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Lindesbergs nya hotell för pollinerare invigt: ”Ett mästerverk”

I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, fö...

Beslut idag: Nu införs eldningsförbud i hela Örebro län

Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Ö...

Svenska nationaldagen firas med franska bakverk från Ramsberg

Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2023

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

3 juni 2023 klockan 20:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium
I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med...
2 juni 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mållöst mot Askersund
Efter en överlägsen seger mot IFK Askersund inom en distriktsmatch under försäsongen, så var det ett optimistiskt hemmalag på Fritidsbyn. IFK ...
2 juni 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form
På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet med den nya fossilfria sodapannan fortskrider. Ett år efter att "det fö...
1 juni 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nu stundar årets nationaldagsfirande. Arkivfoto: Jennie Einarsson

Så firas svenska flaggan

Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat program inför firandet i Oscarsparken i Lindesberg med en blandning av både traditionellt och modernt slag.
– Det blir både traditionell folkdans från Lindesbergs Folkdansgille och moderna högstadieungdomar från Stråssa GF som kommer, det tycker vi är väldigt kul, berättar Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.

1 juni 2023 klockan 10:57 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Det blev ingen Elitloppsbiljett till Click Bait, istället blev det en säker seger i Bergslagsloppet under onsdagskvällen. Foto: Timmy Lundegård.

Click Bait vann Bergslagsloppet

Han var favorit i uppsnacket om att få den sista inbjudan till Elitloppet. Den rosa biljetten gick istället till Norge, vilket fick tränare Stefan Melander att anmäla startkatapulten, Click Bait, till Fornaboda när STL Sommar inledde sin långa turné. Trots en lugn start så blev det en klar seger med gott om krafter kvar hos den tidigare Elitloppsfinalisten.

1 juni 2023 klockan 06:40 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några ...

Lastbil av vägen: ”Hamnat på en åker”

En singelolycka med lastbil har inträffat på riksväg 50 i höjd med Fornaboda.

Inför IFK-IFK Askersund: ”Sista skärpan som saknas”

Efter IFK Lindesbergs andra förlust i serien så laddar laget vidare mot en ny hemmamatch. Under förs...

Annons

Foto: Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.

30 maj 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Intensiv rekordhelg till ända för Frövi judo

Frövi judos omåttligt populära evenemang Judofestivalen slog storartat rekord, när man i helgen välkomnade ...

Skogsbrand utanför Linde – 4000 kvm i lågor

Strax före klockan 18 på söndagen upptäcktes en rökpelare i ett skogsområde mellan Lindesberg och ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

Polisen varnar för telefonbedragare

Polisen i region Bergslagen går nu ut med en varning till allmänheten gällande telefonbedrägeri. I dagarna skall en ...

Lions Kristinas sommargåva ska skänka glädje i tuffa tider

Under fredagen räckte Raija Glatz från Lions Club Kristina över en handfull presentkort med ett ...

Butiksägare Kent Söderström och butikschef Anna Tägt känner sig nöjda med renoveringen som är gjord. Foto: Jennie Einarsson

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef Anna Tägt har de gett butiken ett rejält ansiktslyft.
– Det här är nog den största renoveringen som vi har gjort på tio år, berättar Kent Söderström.

26 maj 2023 klockan 10:02 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att ...
25 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-05-23

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-22

2023-05-19

2023-05-19

2023-05-18

2023-05-18

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-17

2023-05-16

2023-05-16

2023-06-06 22:23