Elisabeth Svantesson (M) på besök tillsammans med tre medlemmar från MUF. Foto: Ida Lindkvist
Riksdagspolitiker träffade elever på Lindeskolan
Riksdagsledamot Elisabeth Svantesson (M) tog idag vägen förbi Lindeskolan för ett besök. Uppslutningen där eleverna fick chansen att träffa politikern var aningens skral, men den huvudsakliga anledningen till besöket, att få berättat för sig om Lindeskolans modell för nyanlända, gav desto mer.
Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot och arbetsmarknadsutskottets vice ordförande, gästade under eftermiddagen Lindeskolan. Bosatt i Örebro som Elisabeth är, så är inte Lindesberg någon okänd plats för henne, utan har varit här flertalet gånger.
– Det huvudsakliga i besöket är att hon ska träffa de nyanlända som idag är över 280 stycken, en utmaning som Lindeskolan jobbar jättebra med, och det ska presenteras för Elisabeth, berättar Lillemor Bodman, lärare vid Lindeskolan.
Elisabeth ska först träffa elever i Kulturums aula, en samling som hon poängterar är frivillig. Och den blir ganska tunn och eleverna är få, vilket kanske inte är så konstigt med
Elisabeth Svantesson (M) välkomnades med tårta. Foto: Ida Lindkvist
tanke på de stundande studenttiderna.
– Hon får komma tillbaka i höst, det gick väldigt fort så jag hann inte gå ut med att hon skulle komma hit. Men jag är jätteglad att hon är här, hon är härligt engagerad i skolfrågor, kommenterar gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Riksdagspolitikern pratar jobb; att vissa jobb försvinner samtidigt som nya jobb uppstår.
– Om 10 år kommer det finnas jobb som vi idag inte känner till, säger Elisabeth.
– Kraven på arbetsmarknaden höjs, och en del tycker att arbetsgivare ställer för höga krav. Man måste hänga med i det här, och även vi politiker måste hänga med.
Efteråt får Elisabeth några frågor, alltifrån om hur det är i riksdagen till en djupare fundering rörande personaloption.
Nästa hållplats är SFI. Här berättar man hur man löst det för 280 elever uppdelade på 13 stycken klasser. Eleverna som går här är
Modellen presenteras. Foto: Ida Lindkvist
mellan 16-20 år gamla. Man börjar med att gå en, två månader i introduktionsgruppen där man får lära sig hur skolan fungerar och hur olika saker går till i Sverige. De här 280 eleverna har alla varsitt specialanpassat schema som är helt och hållet individuellt. Eleverna kartläggs och ett schema sammanställs. Matematiken blir eleverna oftast klara med relativt snabbt, medan just svenskan tar desto längre tid. Här har man öppna dörrar oavsett dag och vecka och jobbar med stor flexibilitet mellan de olika stegen. Ungefär en timme varje vecka spenderas åt att planera och pussla för att få allt att flyta på.
– Här går elever som både har fått uppehållstillstånd och inte. Det är kontinuerlig in- och utskrivning. Tyvärr så är det kö, då kanske varken lärare eller lokaler finns i den omfattningen som behövs, säger Agneta Guhren, lärare.
– Idén med den här modellen är att titta efter elevernas tillgångar, inte deras tillkortakommanden. Vad man inte kan får man höra tillräckligt ändå. Modellen har successivt vuxit fram under 15 år, och jag vill ändå säga att vi ligger i framkant, säger Agneta.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
FotoFredag: Fåglar högt & lågt
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.
Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. ...