För att minska risken för översvämmning har man planer på att under 2025 dra igång ett massivt arbete med att förbättra dagvattenhanteringen i Lindesberg, samtidigt får man även möjlighet att utveckla stadskärnan när det kommer till bland annat trafiksäkerhet och funktion. Detta var något som reptresentanter från Lindesbergs kommun berättade mer om under måndagens Rotarymöte.
– Just nu försöker vi hitta en bild på hur vi vill att Kristinavägen ska se ut i framtiden, berättar Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun.
Arbetet som går under namnet Projekt Kristinavägen är ett dagvattenprojekt som ska förbättra dagvattenhanteringen och trafiksäkerheten i centrala Lindesberg. Detta innebär att man kommer att gräva upp stora delar av Kristinavägen vilket påverkar många delar av samhället och stor belastning på stadskärnan då man behöver stänga av för biltrafik.
– Vi har haft en tät dialog med fastighetsägare, Linde City och informerat allmänheten under Lindedagen. Vi kommer även att samla de arrangörer i stadskärnan som har återkommande stora arrangemang för att diskutera igenom detta med dem eftersom att det kommer påverka flödet i stadskärnan. Sedan kommer vi även föra en dialog med bland annat näringsidkare och fastighetsägare när det kommer till hur det ska gå till rent praktiskt, förklarade Daniel Fagerlund näringslivsutvecklare på Lindesbergs kommun under måndagens Rotarymöte.
Efter utvärdering har man kommit fram till att arbetet kommer utföras under ett och samma år med en genomförandetid på sex månader. Arbetet planeras till 2025 och i samband med detta så har man även en möjlighet att förbättra flödet och trafiksäkerheten i stan. En lösning som man tagit fram är att låta Flugparken sträcka sig fram till byggnaden som bland annat inrymmer Sveas konditori och stänga av den delen av Kristinavägen för biltrafik.
– Detta finns i vårt liggande förslag, vi vill förbättra flödet och även underlätta för kollektivtrafiken, bussar ska inte behöva stå och vänta på att bli utsläppta. Vi kommer att testa den lösningen nästa år genom att göra en tillfällig avstängning. Då ser vi vad som händer, hur folk beter sig och se vilka andra vägar som uppstår. Sedan finns det också möjligheter att göra någonting på den här ytan, exempelvis kan konditoriet flytta längre ut i gaturummet, förklarar Daniel Fagerlund
Då korsningen är i det snävaste laget för kollektivtrafik behöver man även ta bort tre parkeringsplatser utanför Hagar Supermarket. Däremot försöker man kompensera detta genom smartare lösningar.
– Dessa tre parkeringsplatser måste försvinna för att ge svängutrymme till kollektivtrafiken. Utöver dessa och de parkeringsplatserna som finns lägst Kristinavägen mot Flugparken har vi faktiskt lyckats få till så att att vi kan ha kvar många av de befintliga parkeringsplatserna som finns i dagsläget. Tanken är också att skapa sju platser utanför Systembolaget och ytterligare en i kvarteret Rosen där Berit damfrisering håller till, berättar Daniel Fagerlund men tillägger att det kommer behövas mer än så.
– Vi vet att vi har en parkeringsproblematik som vi måste lösa tillsammans. Vi behöver se över hur vi omvandlar och förbättra de parkeringsytor som vi faktiskt har i stadskärnan. Kopplat till just Kristinavägen så har vi egentligen två idéer om hur vi skulle kunna bidra till ett bättre parkeringsflöde.
Ett förslag är att skapa parkeringsplatser på den yta som inte används idag bakom den mellersta järnvägsövergången bakom Frosths Konditori. Det andra förslaget är att använda den yta som ligger vid södra sidan av parkeringshuset på Köpmangatan mot järnvägen.
– Den är en yta som är extremt otydlig och inte används så optimalt som den skulle kunna göra, den utan vill vi också jobba med, konstaterar Daniel och tillägger att man skulle kunna skapa en parkering där med tre timmars parkering kontra de en timmars parkeringar som finns längs Kristinavägen för de som har längre besök på stan.
För att göra det attraktivare att välja cykel för de som har möjlighet informerar Daniel Fagerlund att man även vill skapa en bättre cykel infrastruktur i stadskärnan.
– Vi vill flytta cykelbanan som i senare led ansluter till Hagaberg och vidare. Tanken är att cyklister ska kunna cykla längs hela Kristinavägen utan att behöva korsa huvudleden, det är även ett av de säkerhetskrav som vi har haft med i uppdraget, berättar han.
I en tidig kalkyl för projektet beräknas kostnaden till 13 miljoner för gatudelen och 15 miljoner för VA-delen. Detaljprojekteringen som kommer att genomföras under 2024 kommer ge en tydligare kostnadsbild. Beslut angående projektet kommer att tas i slutet av 2023.
Här finns löpande information gällande Projekt Kristinavägen.