Med målsättning att skapa fler fritidsaktiviteter för ungdomar i bygden har Hillstreet och Nya Blå Hallen nu inlett ett samarbete. Med gemensamma krafter beräknar man att kunna dra igång verksamheten i början av maj.
– Jag reagerade på att vi har väldigt många ungdomar som behöver en plats att vara på helt enkelt, förklarar Christer.
Det var när Christer Pilblad från Hillstreet nåddes av beskedet att Lindesberg Arena ändrat sina öppettider för att minska trycket av ungdomar som uppehåller sig i arenan utan något annat syfte än att ”hänga”, som han reagerade och bestämde sig för att göra en insats för ungdomarna i bygden.
– Jag reagerade på att vi har väldigt många ungdomar som behöver en plats att vara på helt enkelt, de behöver få känna sig fram i livet och jag har uppmärksammat att Elin har samma inställning som jag, förklarar Christer och Elin nickar instämmande.
– Jag hade tidigare hört om ungdomsverksamheten på Hillstreet via mina anställda. Det har alltid varit ett brinnande intresse för mig att jobba med ungdomar och har velat dra igång någonting ända sedan jag tog över verksamheten i Blå Hallen, men jag saknar den erfarenheten. Sedan en dag kom Christer in och pratade med mig om ett samarbete, det är jag väldigt glad över, berättar Elin.
Genom samarbetet hoppas man kunna skapa fler fritidsaktiviteter för ungdomar i trakten. Elin förklarar att hon kommer att kunna ge Hillstreet tillgång till större utrymmen och möjlighet att utveckla verksamheten. Som ett första steg med att inleda samarbetet kommer Hillstreet se över ljudet som finns i Blå Hallen.
– För att kunna få igång större evenemang så måste det finnas ett bättre ljudsystem, då kan man köra lite mer disco och man kan köra större ljud på olika tillställningar. Vi kommer att hitta ljud som passar för lokalerna på båda våningarna, sedan utbildar Hillstreet/Studiefrämjandet en person som kommer kunna ansvara för det, förklarar Christer.
Bland de mängder av aktiviteter som diskuteras för ungdomar nämns bland annat kurser i matlagning, bakning, hantverk och teater som kommer hållas på tisdagar. Dessutom kommer den mindre lokalen erbjuda möjlighet till ”häng” med tv-spel, brädspel och fika på torsdagarna.
– Man kan ha prova-på-dagar för de olika kurserna så man får prova på och se om man får upp ett intresse, ungdomar behöver ha en plats att vara på där de kan testa sig själva och testa sina egna intressen och kunskapsområden, menar Christer och avslutar:
– Det är mycket som faktiskt går att göra och nu har vi en bra början.
– Spel, musik, mat och hantverk. Ja, det låter som en bra början, fyller Elin i.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.