Tillväxtutskottet föreslår nu att kommunen från och med nästa år helt upphör med att finansiera fyrverkerier och andra pyrotekniska shower. Samtidigt skall riktlinjer tas fram för hur pyrotekniska pjäser får och inte får användas av allmänheten.
Enligt tillväxtutskottets ordförande, Irja Gustavsson, är det dock inte tal om att införa ett totalförbud mot fyrverkerier eller pyroteknik av annat slag. Det handlar om att begränsa möjligheterna samt få bättre kontroll över hur dessa pjäser används – och på vilka platser.
– Det är inget förbud, utan klara riktlinjer för hur fyrverkerier får användas och på vilka platser det kan tillåtas på. Samtidigt vill vi inte att kommunen bidrar till fyrverkerier längre, som nu är fallet med Valborgsfirandet och Sommarsaluten, säger Irja Gustavsson.
Om tillväxtutskottets förslag får medhåll i kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige, blir det här sista året som Lindesbergs kommun bidrar med ekonomiska medel till arrangemang med fyrverkerier och pyroteknik. Dels handlar det om att värna om såväl människor som djur, som störs eller far illa av de plötsliga och ljudliga smällarna. Men det finns andra argument också, menar Gustavsson.
– I dessa tider tycker jag att skattepengarna vi lägger på fyrverkerier kan användas till viktigare saker, markerar hon och tillägger att det även handlar om att värna om miljön.
Det totala beloppet, som kommunen bidrar med till arrangörerna bakom Valborg och Sommarsaluten, uppgår till 120 000 kronor.
Därför small det högt – när det inte skulle det
Inför Valborgsfirandet i Lindesberg informerade kommunens näringslivsenhet, att fyrverkerierna skulle bli betydligt snällare mot exempelvis skotträdda hundar. I efterhand har flera konstaterat att det endast var marginella skillnader, som dessvärre inte gav den lindring djurägarna hoppats på.
Att det blev så här, förklarar Irja Gustavsson med att fyrverkeriet till Valborgsfirandet redan hade upphandlats och att arrangören i efterhand fick försöka få leverantören av fyrverkerierna att anpassa showen efter kommunens önskemål. Inför Sommarsaluten är dock läget ett annat.
– Det fyrverkeri som kommer på Sommarsaluten, är det som vi kallar ett tystare fyrverkeri. Tyvärr hade fyrverkerierna till Valborg redan upphandlats och arrangören gjorde så gott det gick för att få bort de högsta smällarna, förklarar Irja Gustavsson.
När förskolan Grönsiskan stängde sina dörrar för sista gången i början av året, påbörjades en helt ny resa för dess gamla lokaler. Efter otaliga timmars hårt slit får Hagaberg snart sin första egna restaurang, när Uffes pizzeria öppnar på torsdag.
– Jag har ju hållit på med det här sedan jag var 16 år gammal, det är det här jag brinner för, berättar Uffe Kocamaz.
Den omåttligt populära sommarsuccén Martin på sjön kommer tillbaka för ett fjärde år. Datumet är satt till lördagen den 16 augusti, då Martin Almgren återigen intar Råsvalens vatten för en flytande konsert i höjd med Lövåsen.
För första gången någonsin hålls judo-EM för personer med Downs Syndrom i Sverige, närmare bestämt i Lindesberg. Sju nationer, med totalt 42 tävlande, gör upp om medaljerna i Lindesberg Arena under lördagen.
– Det är mycket jobb, men det ska bli skitkul att göra det här, säger Johan Orrbo från Frövi judo.
I helgen 12-13 juli vankas ett ypperligt tillfälle att fynda det lilla extra och leta efter gömda skatter när Bergslagens Loppishelg går av stapeln för sjunde året i rad. Runt 200 loppisar deltar i årets upplaga som sträcker sig från Monicas loppis i Älvhöjden i norr till Uggelkilens loppis, Fellingsbro, i söder.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.