Ikväll infann sig en känsla av förhoppning, förväntan och avsked i Folkets Hus. Stolarna är tagna, lokalen är fylld. Estetprogrammets treor, avgångsklassen, höll sin avslutningskonsert, antagligen den sista konserten tillsammans någonsin. Det var med känsla och eftertanke som de framförde sina väl valda låtar och musikstycken.
De är uppklädda, Lindeskolans estettreor, aftonen till ära. De har kostym, klänning, klackar och glitter. Tre år tillsammans. Under tre år har de tillsammans som klass kämpat med läxor och prov, skolarbeten och engelska glosor. Tillsammans har man skrattat, upplevt, stöttat, hjälpt och lärt känna varandra. Esteteleverna utstrålar något som vittnar om att det här är en tight klass, och därför var inte den här konserten endast bra, musikalisk och trevlig; den skänkte också sin beskärda del av vemodighet.
– Det är med glädje och sorg vi har den här avslutningskonserten idag, sammanfattade Ingeborg Hjelmberg, lärare och programsamordnare, och fortsatte:
– Jag till tacka elevernas anhöriga för att vi fått låna de här fina eleverna!
Tre år på estetprogrammet har gett eleverna god scenvana och det är inte någon som skyltar med nervositet. Den här scenen har de stått på förut, och under gymnasietiden har de tillsammans bjudit på sådant som konserter, luciatåg och musik- teaterföreställning. Det var många av eleverna som med omsorg valt den låt de skulle framföra vid kvällens konsert.
– Att välja låt var verkligen inte lätt, trots att jag funderat sedan ettan. Den här är till min fina klass, tack för de här tre åren, sa Melinda Larsson och framförde James Morrisons ”I won’t let you go”.
Konserten rullade på och förutom sång framförde eleverna musik med sitt instrument. Bland annat spelade Nellie Luth ”Bella’s Lullaby” från Twilightfilmen på piano. Även Linda Palm använde sig av instrument när det var hennes tur.
– När man väljer låt inför the big night så tänker man att man ska köra något coolt. Sedan kommer man på att man har tvärflöjt… Så istället har jag valt en låt som har stor betydelse för mig, det är en låt som min pappa har skrivit, berättade Linda varpå hon, kompad av Jesper Hugosson, lät tonerna flöda ur flöjten. Hade man aldrig tidigare blivit berörd av en tvärflöjt, så var det stor chans att ikväll var första gången.
Eliana Eldsfors bestämde sig redan första året på gymnasiet att framföra Kents ”Håll ditt huvud högt”. Ewelina Jungmarker fick på grund av en envis halsinfektion idag byta sin tilltänkta partydänga till ”I can’t make you love me”. Sofia Rydelius fick taket att lyfta med ”Bound to you”.
– Eftersom det är min sista konsert med estetprogrammet så tyckte jag att den passade bra eftersom jag vet att jag alltid kommer att ha ett starkt band med min klass, sa Sofia.
Längst fram på scenen ligger deras gnistrande vita studentmössor uppradade. De ligger där som en ständig påminnelse om att det här var deras avslutningskonsert, sista gången enade inför en publik, och att det snart är dags för nya, spännande äventyr.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.