Ikväll infann sig en känsla av förhoppning, förväntan och avsked i Folkets Hus. Stolarna är tagna, lokalen är fylld. Estetprogrammets treor, avgångsklassen, höll sin avslutningskonsert, antagligen den sista konserten tillsammans någonsin. Det var med känsla och eftertanke som de framförde sina väl valda låtar och musikstycken.
De är uppklädda, Lindeskolans estettreor, aftonen till ära. De har kostym, klänning, klackar och glitter. Tre år tillsammans. Under tre år har de tillsammans som klass kämpat med läxor och prov, skolarbeten och engelska glosor. Tillsammans har man skrattat, upplevt, stöttat, hjälpt och lärt känna varandra. Esteteleverna utstrålar något som vittnar om att det här är en tight klass, och därför var inte den här konserten endast bra, musikalisk och trevlig; den skänkte också sin beskärda del av vemodighet.
– Det är med glädje och sorg vi har den här avslutningskonserten idag, sammanfattade Ingeborg Hjelmberg, lärare och programsamordnare, och fortsatte:
– Jag till tacka elevernas anhöriga för att vi fått låna de här fina eleverna!
Tre år på estetprogrammet har gett eleverna god scenvana och det är inte någon som skyltar med nervositet. Den här scenen har de stått på förut, och under gymnasietiden har de tillsammans bjudit på sådant som konserter, luciatåg och musik- teaterföreställning. Det var många av eleverna som med omsorg valt den låt de skulle framföra vid kvällens konsert.
– Att välja låt var verkligen inte lätt, trots att jag funderat sedan ettan. Den här är till min fina klass, tack för de här tre åren, sa Melinda Larsson och framförde James Morrisons ”I won’t let you go”.
Konserten rullade på och förutom sång framförde eleverna musik med sitt instrument. Bland annat spelade Nellie Luth ”Bella’s Lullaby” från Twilightfilmen på piano. Även Linda Palm använde sig av instrument när det var hennes tur.
– När man väljer låt inför the big night så tänker man att man ska köra något coolt. Sedan kommer man på att man har tvärflöjt… Så istället har jag valt en låt som har stor betydelse för mig, det är en låt som min pappa har skrivit, berättade Linda varpå hon, kompad av Jesper Hugosson, lät tonerna flöda ur flöjten. Hade man aldrig tidigare blivit berörd av en tvärflöjt, så var det stor chans att ikväll var första gången.
Eliana Eldsfors bestämde sig redan första året på gymnasiet att framföra Kents ”Håll ditt huvud högt”. Ewelina Jungmarker fick på grund av en envis halsinfektion idag byta sin tilltänkta partydänga till ”I can’t make you love me”. Sofia Rydelius fick taket att lyfta med ”Bound to you”.
– Eftersom det är min sista konsert med estetprogrammet så tyckte jag att den passade bra eftersom jag vet att jag alltid kommer att ha ett starkt band med min klass, sa Sofia.
Längst fram på scenen ligger deras gnistrande vita studentmössor uppradade. De ligger där som en ständig påminnelse om att det här var deras avslutningskonsert, sista gången enade inför en publik, och att det snart är dags för nya, spännande äventyr.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.