Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, Animal Health Law. AHL presenterades i våras, där syftet är att det ska vara lättare att kunna spåra smittor vid sjukdomsutbrott.
Från den första oktober ska landets samtliga hästar och hästanläggningar vara registrerade hos Jordbruksverket. Detta enligt den nya EU-förordningen Animal Health Law, som är en djurhälsoförordning som presenterades under mars tidigare i år.
Syftet med ”AHL” är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott. Något som gör det enklare att bekämpa djursjukdomarna.
– Även om jag inte är den största hästmänniskan så tycker jag att anledningen bakom beslutet är bra. Ju mer koll man har inom djurlivet tycker jag är bra, oavsett vilket djur som det gäller. Det känns som att det behövs en viss koll för att allt ska fungera, samtidigt som det kan vara ett bra sätt att undvika fel och missförstånd, säger registreringsansvarige hos Linde Ridskola.
Oavsett om det handlar om ett större hästantal i en stor anläggning eller om en enstaka häst i ett mindre stall, så ska samtliga hästar och hästgårdar registreras. Något som Linde Ridskola själva har jobbat med inför månadsskiftet.
– Vår anläggning är registrerad och även alla våra hästar, utom en som saknar viktiga nummer. Men det kommer att lösa sig inom kort.
– Har man en svenskregistrerad häst så kommer man inte att ha några större problem. Hästens UELN-nummer (identitetsnummer) är det enda som kan vara svårt att hålla koll på, men har man alla uppgifter så tycker jag att det går bra. Det kommer att finnas en del uppgifter gällande anläggningarna som kommer att behövas, men finns de tillgängliga så är inte heller det något problem. I övrigt tycker jag att allt har fungerat klockrent.
Registreringen kan göras genom en blankett. En manuell registrering kan däremot ta längre tid och görs därför enklast genom Jordbruksverkets hemsida.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.