Idag, tisdag, var ordinarie ledamöter kallade till sammanträde med kommunfullmäktige. Klockan 17.00 samlades politikerna i Arenahallen för att gå igenom en uppsjö ärenden.
Mötet inleddes med att Bengt Storbacka (S) överräckte en blomsterkvast till Bengt Evertsson (MP) för att gratulera hans framgångar inom radiopejlorientering. Därefter kunde allvaret börja.
Den femtonde oktober tar formellt de nya ledamöterna i kommunfullmäktige plats och den tjugoåttonde oktober väntar det första fullmäktigemötet.
Inför den allmänna frågestunden, då vem som helst har möjlighet att ställa frågor till våra politiker, var det inte någon som hade något på hjärtat. Det var överhuvudtaget inte någon överdriven uppslutning bland åhörarna.
– Det finns ingen som ger sig till känna, konstaterade Storbacka och gick vidare till den första punkten på dagens ärendelista.
När Anders Ceders (S) motion om att låta Kyrkberget bli en stadspark skulle godkännas för att skickas iväg för granskning av kommunstyrelsen, protesterade Agneta Nilsdotter (MP).
– Vi vill skydda det som ett naturreservat, vi vill inte att den ska skickas vidare, sa Nilsdotter. Ceder förblev under tystnad och motionen godkändes strax därefter av övriga.
På punkt tjugosju hade Inger Karlsson (-) fått svar på sin motion om utdrag ur
belastningsregistret vid nyanställningar inom vård och omsorg. Det skulle avvaktas tills vidare och Inger var inte nöjd med svaret.
– Det kan ta flera år, det finns inget förbud mot registerkontroll. Det går att tillämpa i kommunen. Det är viktigt att brottsligheten hålls nere bland äldre så de kan känna sig trygga. Det bör vara obligatorisk registerkontroll i vård och omsorg.

Irja Gustavsson replikerade:
– Vi avvaktar med utredningen. Vi vill veta vad för belastningsregister och vart gränsen ska gå. Vi jobbar för att styrka upp personalen.
Efter en diskussion mellan de två krävde Inger Karlsson votering. Det slutliga resultatet landade på 34 ja, 3 stycken nej och 4 som valde att avstå från att lägga sin röst.
Angående Storås tågstation så sa Kristina Pettersson (C) följande:
– Det är många som väljer att åka miljövänligt från Storå station. Men det är svårt för funktionshindrade att ta sig fram. Rullstolar och rullatorer är svåra att hantera, de fastnar i underlaget. Kommer det att asfalteras eller hårdgöras?
Ceder svarade:
– Resande med tåg har ökat jättemycket. Pengarna räckte inte till asfaltering men det kommer att göras så fort budgeten tillåter.
Den sista punkten på dagens agenda bestod av ett extraärende, en fråga som Pär-Ove Lindqvist (M) riktade till Anders Ceder.
– Som det är nu är det långa bygglovsväntetider. Det kan dröja mellan 12-18 månader. Ceder, kan vi sätta oss ner och reda i det?

Ceder bytte plats med Pär-Ove vid talarmikrofonen och svarade på hans undran:
– En enkel fråga kräver ett enkelt svar. Eftersom arbetet med det redan pågår – ja, vi kan titta lite extra på det.
Mötet avslutades och som avrundning vankades det fika för politikerna.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.