Idag, tisdag, var ordinarie ledamöter kallade till sammanträde med kommunfullmäktige. Klockan 17.00 samlades politikerna i Arenahallen för att gå igenom en uppsjö ärenden.
Mötet inleddes med att Bengt Storbacka (S) överräckte en blomsterkvast till Bengt Evertsson (MP) för att gratulera hans framgångar inom radiopejlorientering. Därefter kunde allvaret börja.
Den femtonde oktober tar formellt de nya ledamöterna i kommunfullmäktige plats och den tjugoåttonde oktober väntar det första fullmäktigemötet.
Inför den allmänna frågestunden, då vem som helst har möjlighet att ställa frågor till våra politiker, var det inte någon som hade något på hjärtat. Det var överhuvudtaget inte någon överdriven uppslutning bland åhörarna.
– Det finns ingen som ger sig till känna, konstaterade Storbacka och gick vidare till den första punkten på dagens ärendelista.
När Anders Ceders (S) motion om att låta Kyrkberget bli en stadspark skulle godkännas för att skickas iväg för granskning av kommunstyrelsen, protesterade Agneta Nilsdotter (MP).
– Vi vill skydda det som ett naturreservat, vi vill inte att den ska skickas vidare, sa Nilsdotter. Ceder förblev under tystnad och motionen godkändes strax därefter av övriga.
På punkt tjugosju hade Inger Karlsson (-) fått svar på sin motion om utdrag ur
belastningsregistret vid nyanställningar inom vård och omsorg. Det skulle avvaktas tills vidare och Inger var inte nöjd med svaret.
– Det kan ta flera år, det finns inget förbud mot registerkontroll. Det går att tillämpa i kommunen. Det är viktigt att brottsligheten hålls nere bland äldre så de kan känna sig trygga. Det bör vara obligatorisk registerkontroll i vård och omsorg.

Irja Gustavsson replikerade:
– Vi avvaktar med utredningen. Vi vill veta vad för belastningsregister och vart gränsen ska gå. Vi jobbar för att styrka upp personalen.
Efter en diskussion mellan de två krävde Inger Karlsson votering. Det slutliga resultatet landade på 34 ja, 3 stycken nej och 4 som valde att avstå från att lägga sin röst.
Angående Storås tågstation så sa Kristina Pettersson (C) följande:
– Det är många som väljer att åka miljövänligt från Storå station. Men det är svårt för funktionshindrade att ta sig fram. Rullstolar och rullatorer är svåra att hantera, de fastnar i underlaget. Kommer det att asfalteras eller hårdgöras?
Ceder svarade:
– Resande med tåg har ökat jättemycket. Pengarna räckte inte till asfaltering men det kommer att göras så fort budgeten tillåter.
Den sista punkten på dagens agenda bestod av ett extraärende, en fråga som Pär-Ove Lindqvist (M) riktade till Anders Ceder.
– Som det är nu är det långa bygglovsväntetider. Det kan dröja mellan 12-18 månader. Ceder, kan vi sätta oss ner och reda i det?

Ceder bytte plats med Pär-Ove vid talarmikrofonen och svarade på hans undran:
– En enkel fråga kräver ett enkelt svar. Eftersom arbetet med det redan pågår – ja, vi kan titta lite extra på det.
Mötet avslutades och som avrundning vankades det fika för politikerna.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.