Hösten 2011 slog Lindesbergs Skateboardförening upp portarna till den nya skatehallen i Dalkarlshyttan. Innan dess hade man lagt ner tiotusentals timmars ideellt arbete på att renovera den drygt 300 kvadratmeter stora lokalen för att hålla den i bra skick. Tio år senare meddelar föreningen att man står utan lokal från och med nästa sommar, då fastigheten ska rivas och ge plats för nybyggnation.
Intresset för skateboard har fått ett rejält uppsving under pandemin, inte bara i Sverige utan även på många andra platser runt om i världen, och till mångas stora glädje gjorde sporten debut som OS-gren under sommaren. Den kommande helgen avgörs dessutom Svenska Mästerskapen i Skateboard i Örebro.
– Det är ju en sport som man kan utöva utomhus vid fint väder, och inomhus håller man ett naturligt avstånd till varandra. När restriktionerna blev hårda så valde vi att hyra ut hallen för sällskap om max 8 personer, och det blev väldigt uppskattat, berättar Stefan Andersson, ordförande i Lindesbergs Skateboardförening.
Under de drygt tio åren som föreningen varit verksam har man hunnit med att hålla flertalet tävlingar och uppvisningar i hallen, däribland den årliga Dalkarlsdagen som lockade många nyfikna besökare. Men till sommaren 2022 står dessvärre föreningen utan anläggning, då den befintliga fastigheten som ägs av kommunala fastighetsbolaget FALAB/LIBO ska rivas till förmån för bostäder. Diskussioner har förts med tillväxtnämnden och förvaltningen om behovet av att finna en ny lösning, men ännu har man inte hittat någon ny lokal.
– Det känns otroligt tråkigt! Vi är en etablerad förening som sysselsätter många barn och ungdomar, och det känns inte alls bra att sätta oss i den här situationen utan att erbjuda någon möjlighet till ny anläggning, säger Stefan.
På kommunen menar man dock att man har undersökt möjligheterna, men inte lyckats hitta någon hållbar lösning på problemet.
– Vi har scannat av det kommunala utbudet av lokaler, men inte hittat någon, så vi har haft en dialog med dem. De har större möjlighet att hitta en lokal som de kan hyra och sedan söka driftsbidrag av kommunen, för de kan ju vända sig ut på den privata marknaden, säger tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm (C).
Trots besvikelsen försöker föreningen ändå se positivt på framtiden. I stället för en ny inomhuslokal ser man större möjligheter med en anläggning utomhus.
– En betongpark utomhus ökar tillgängligheten och skateboardåkningen flyttar ut i offentligheten där den hör hemma. Betongparker har växt upp som svampar runt om i Sverige de senaste 10 åren. Vi är övertygade om att med ett gott samarbete mellan kommun, näringsliv samt föreningsliv bör ett sådant projekt vara genomförbart även i Lindesberg, kommunen säger ju att de vill ha en bredd på föreningslivet, avslutar Stefan.