Hösten 2011 slog Lindesbergs Skateboardförening upp portarna till den nya skatehallen i Dalkarlshyttan. Innan dess hade man lagt ner tiotusentals timmars ideellt arbete på att renovera den drygt 300 kvadratmeter stora lokalen för att hålla den i bra skick. Tio år senare meddelar föreningen att man står utan lokal från och med nästa sommar, då fastigheten ska rivas och ge plats för nybyggnation.
Intresset för skateboard har fått ett rejält uppsving under pandemin, inte bara i Sverige utan även på många andra platser runt om i världen, och till mångas stora glädje gjorde sporten debut som OS-gren under sommaren. Den kommande helgen avgörs dessutom Svenska Mästerskapen i Skateboard i Örebro.
– Det är ju en sport som man kan utöva utomhus vid fint väder, och inomhus håller man ett naturligt avstånd till varandra. När restriktionerna blev hårda så valde vi att hyra ut hallen för sällskap om max 8 personer, och det blev väldigt uppskattat, berättar Stefan Andersson, ordförande i Lindesbergs Skateboardförening.
Under de drygt tio åren som föreningen varit verksam har man hunnit med att hålla flertalet tävlingar och uppvisningar i hallen, däribland den årliga Dalkarlsdagen som lockade många nyfikna besökare. Men till sommaren 2022 står dessvärre föreningen utan anläggning, då den befintliga fastigheten som ägs av kommunala fastighetsbolaget FALAB/LIBO ska rivas till förmån för bostäder. Diskussioner har förts med tillväxtnämnden och förvaltningen om behovet av att finna en ny lösning, men ännu har man inte hittat någon ny lokal.
– Det känns otroligt tråkigt! Vi är en etablerad förening som sysselsätter många barn och ungdomar, och det känns inte alls bra att sätta oss i den här situationen utan att erbjuda någon möjlighet till ny anläggning, säger Stefan.
På kommunen menar man dock att man har undersökt möjligheterna, men inte lyckats hitta någon hållbar lösning på problemet.
– Vi har scannat av det kommunala utbudet av lokaler, men inte hittat någon, så vi har haft en dialog med dem. De har större möjlighet att hitta en lokal som de kan hyra och sedan söka driftsbidrag av kommunen, för de kan ju vända sig ut på den privata marknaden, säger tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm (C).
Trots besvikelsen försöker föreningen ändå se positivt på framtiden. I stället för en ny inomhuslokal ser man större möjligheter med en anläggning utomhus.
– En betongpark utomhus ökar tillgängligheten och skateboardåkningen flyttar ut i offentligheten där den hör hemma. Betongparker har växt upp som svampar runt om i Sverige de senaste 10 åren. Vi är övertygade om att med ett gott samarbete mellan kommun, näringsliv samt föreningsliv bör ett sådant projekt vara genomförbart även i Lindesberg, kommunen säger ju att de vill ha en bredd på föreningslivet, avslutar Stefan.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.