En tvåtimmarskurs i att vara clown var idag möjligt för höstlovslediga barn att prova på i Kulturums aula på Lindeskolan. Kursen hölls av Tina Ruth, som gått clownutbildning i London, och också är känd som Clownen Klara. Med mycket värme och engagemang bjöd Tina på två glädjefyllda clowntimmar.
Tina Ruth har kanske inte den mest vanliga utbildningen i bagaget. Hon är nämligen utbildad clown och lärde sig clownyrket efter alla konstens regler vid Ecole Philippe Gaulier i London. Idag är hon först och främst amatörteaterkonsulent i Örebro län, men också egen scenkonstnär. Hon har jobbat mycket med clowneriet, men också som pedagog, vilket framgår under dagens kurs.
– Jag har alltid varit nyfiken på clowner. Man får ta varje tillfälle i akt, så jag passade på med det här i London, men jag har också gått flera kortare kurser, berättar Tina.
Så idag har Bergslagsspelen anordnat kursen: ”Prova på att vara clown”. Det var för två olika grupper, första tiden var för de som går i årskurs 4-6, för att sedan fortsätta med år 7-9. Två timmars, för vardera grupp, clowneri med möjlighet att stå på scen, uttrycka sig och synas och höras mer än vad man kanske annars är bekväm med i vanliga fall.
– Man får använda en pedagogik som passar åldersgruppen, säger Tina som uppmärksammar och uppmuntrar alla i gruppen.
I en av de olika övningarna de gör ska man sätta sig på en ledig stol när musiken
tystnar. Men det finns ett problem. Till de sju deltagarna finns bara sex stolar att samsas om. Den som blir utan stol i varje omgång får gå fram och ställa sig framför de andra, presentera sig och därefter göra något konkret. Kanske ett litet skutt, en piruett eller försöka gå ner i brygga.
– Jag heter Strumpan, bor i en sko, det luktar sådär, säger en flicka som inte fick fatt i någon stol, och gör därefter ett hopp upp i luften.
Hon ber de andra om applåder genom att vifta med händerna, och alla applåderar lydigt, men hon bestämmer också själv när applåderna ska upphöra. Tina berömmer varmt och hjärtligt. Hon vet att det inte är så lätt att stå inför publik och prata. Det spelar inte så stor roll för barnen som är med om det sitter tio eller femtio i publiken. Det pirrar lika mycket i magen ändå. Men alltmer de jobbar med de olika övningarna, desto mer märker man hur barnen växer i sina roller. De är utklädda med hatt och en röd clownnäsa, vilket bidrar till mer mod bland de unga skådespelarna.
– Det är lite läskigt med clown, men också kul. Det är bland det svåraste man kan göra på en teaterscen, men ni har varit jättemodiga, säger Tina till gruppen.
Barnen håller med, det har varit jätteroligt men även lite läskigt.
– Det var LOL, sa den enda killen som varit med och förklarade därefter att det betydde ”skratta högt”, vilket man får tolka som ett mycket bra beröm.
Tinas energi verkar vara oändlig och hon har verkligen lyckats med att bevara barnasinnet, något hon tycker är väldigt viktigt:
– Det är skönt i det samhälle vi lever i, alla ska vara så jäkla bra. När man är clown så är sämst bäst, man får vara dålig och stå för det. Det är underbart!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.