– Vi är väldigt nöjda med att elever, föräldrar och personal, säger att det är tryggt i Ekbackens skola. Och vi är supernöjda med att Lindesbergs kommun får beröm av Skolinspektionen för kvalitetsarbetet i skolan.
Det säger Åsa Jönsson, rektor på Ekbackens skola i Fellingsbro. Hon suger åt sig av den positiva uppmärksamhet som Lindesbergs skolor har fått. I den granskning som Skolinspektionen gjorde för 2013 av 100 kommuner, så var Lindesberg en av bara åtta kommuner som inte fick kritik för kvalitetsarbetet i skolan. Inspektionen noterade ett fungerande kvalitetsarbete på samtliga skolor i Lindesberg, säger Åsa Jönsson. Organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, är imponerad och har hört sig för om de kan komma på studiebesök till Lindesberg. Lärarförbundets tidning Chef och ledarskap har också uppmärksammat det här kvalitetsarbetet.
Annars det just detta och bristen på trygghet och studiero som landets skolor oftast brukar få kritik för. På Ekbackens skola visar elevenkäterna att på dessa områden får man toppbetyg. Det skolan siktar in sig särskilt på – skolans vision – är trygghet, arbetsro och maximal kunskapsutveckling.
– Vårt kvalitetsarbete följer en årscykel då vi tittar på kunskapsresultat, trivsel, undervisningsmaterial, lokaler – ja allt. Sedan analyserar vi resultatet och ser vad vi vill bevara och vad vi vill förbättra, säger Åsa Jönsson. Så t ex märkte vi ett tag att det var stora brister i elevernas uthållighet. De gav upp om det blev uppförsbacke. Vi analyserade och kom fram till att det är OK med uppförsbacke, men att vi måste jobba uppför backen och vi är envisa att man gör klart och inte lämnar ofärdigt.
Anders Persson (C), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, gläds åt satsningen på kvalitet i skolan. Foto: Hans Andersson
– Som jag ser det, så har vi i kommunen ett bra sätt att hålla koll på kvaliteten i skolorna. På ett systematiskt sätt tar vi reda på hur det är och om det är problem kan vi på ett systematiskt sätt hitta en lösning. Det här går som en röd tråd – från förskola till gymnasiet, säger Anders Persson (C) vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, vars ledamöter där här veckan fick information om ”goda exempel”. Tidigare den här månaden har skolpolitikerna haft ”kvalitetsdagar”.
Skolorna rapporterar på sina hemsidor hur de bedriver kvalitetsarbetet. Ekbacken skriver att man ” kommer att behålla och vidareutveckla allt det goda genom att ständigt aktualisera och fördjupa oss i frågor kring elevernas kunskapsutveckling, trygghet och arbetsro ” och Åsa Jönsson säger att trivsel är en hörnsten i kvalitetsarbetet.
– Eleverna på Ekbackens skola har mycket goda resultat när det gäller matte, medan när det gäller engelska och svenska, så är vi inte riktigt nöjda, säger Åsa Jönsson. Men med det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt pågår, så ser vi nu att resultaten vänder. I år har vi särskilt fokus på läsning och läsförståelse. Vi kan år efter år konstatera att det vi sätter fokus på – det förändras i rätt riktning. Så kvalitetsarbetet lönar sig verkligen.