Kvällen bjöd på njutbar musik till gästernas förtjusning. Foto: Hans Andersson
Skönsjungande elever och rektor i judodräkt
En rektor i judodräkt, skönsjungande f d sångelever, de sista studenterna i vita mössor och en vasst träffsäker satiriker. Där har ni några ingredienser för Lindeskolans utvidgade firmafest.
Här får konferenciern Ingeborg Hjelmberg sångligt sällskap. Foto: Hans Andersson.
Som det ska vara på en sådan här fest – när arbetskompisar träffas – så ska det vara självironi, litet lagom vågad kritik med lätta sparkar uppåt – och spex. Kvällens konferencierer Ingeborg Hjelmberg och Per Sundelius hade det mesta av det.
– När man tänkte efter vilken tid det skulle ta om Per skulle hinna byta om till hockeykläder, ja det skulle ju inte gå, sade läraren på Garnalia, Ingeborg Hjelmberg om rektor Per Sundelius (med ansvar för idrottseleverna) och han avslöjade att den judoklädsel han hade, vågade han använda eftersom judolärarna inte var med under kväll – bandet runt midjan var rosarödaktigt (sic).
Lena Ehnvik, Anna-Karin Gillberg Ericsson och Rebecka Sternberg lät höra att skolans sångelever nu erövrat andra scener utanför Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Att han också skulle ingå en lokal variant av ”De Tre Tenorerna” tillsammans med gymnasiecheferna Leif Lindström och Staffan Hörnberg avstyrdes. Men fantastisk skönsång stod Lena Ehnvik, Anna-Karin Gillberg Ericsson och Rebecka Sternberg för. Alla tidigare elever på Lindeskolan – nu ackompanjerade av Arpad Bikfalvy.
”Nu är det slut på gamla tider, nu är det färdigt inom kort” skaldade Olle Adolphsson och till melodin 34:an sjöng arbetsgivarna – kommunstyrelsen en egen text i många tonarter. Men ”hela rasket” Lindeskolan ska inte rivas, utan aulan byggs om och i tal under kvällen påmindes om vad som sades under invigningen för 50 år sedan – att ”må Lindeskolan aldrig bli färdig”.
Per Sundelius i judomundering. Är man rektor för idrottseleverna – så är man. Foto: Hans Andersson
De mesta applåderna fick nog Stefan Jansson (med Ola Jansson vid klaviaturet) som levererade en kuplett med texter om läckande skoltak, urgamla tjänstetelefoner och repliken ”ja, ja, jag är ju inte bjuden”.
– Ta stora portioner, man vet aldrig när det blir nästa fest, ni ska ju spara miljoner, uppmanade Stefan Jansson gästerna.
Läraren på Garnalia, Staffan Blixt funderade i sitt jubileumstal över ” vad var det egentligen som hände? – och trodde han nyss börjat jobbat på skolan, men upptäckte att 17 år hade gått – ”en tredjedel av skolans livstid” och han talade om alla elever som gått på skolan – om alla tankar som tänkts, drömmar som blivit verkliga. Till de församlade lärarna sade han:
– Det var här det hände. Res på er! Sträck på er, alla ni som sått ett frö.
Staffan Blixt hade funderingar om tidens gång i sitt tal. Foto: Hans Andersson
”Världsklass” viskade en rektor om dessa båda framträdanden. Här syntes elever. Det var studerande på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som stod för arbetet under kvällen – långa sträckor från Arenakrogens kök till alla långbord. Dagens elever hade firat med en lektionsfri fredag och knytis-fika i klassrummen. I arenan hade de också bjudits på en halvtimmes konsert på eftermiddagen.
Här fanns också en hel del tidigare elever. Per-Erik Gustafsson hade samlat ett gäng med gamla skolkompisar. De var de sista riktiga studenterna som gick ut i maj 1968. Han hade börjat redan våren 1965 på Lindeskolan – då som realskole-elev. Skolan invigdes officiellt exakt på dagen 50 år innan fredagskvällens fest.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!
Uthus i lågor utanför Linde: ”Får brinna ner”
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat...