Är Göransonska Krogens glansdagar som nöjeskrog slut? Ja, om ägarna själva får välja är det så. Michel Shahrestan berättar att han själv inte kommer driva krogen vidare och även kommer att rekommendera framtida ägare att lägga ner kvällsverksamheten.-Man får bara ta en massa skit och motarbetas hela tiden, det är inte värt det, säger han.
Sista helgen i september fick Göransonska Krogen hastigt besked om att krogens utskänkningstillstånd dragits in. Orsaken var att kommunens alkoholhandläggare, Ulf Wiman, kommit med en rad anklagelser riktade mot krogägarna. Redan nu har krogen förlorat inkomster och ligger 100 000 kronor back i ekonomin. Och mer lär det bli, konstaterar ägarna som en bra helg drar in cirka 40 000 kronor. Krogen kommer nämligen vara stängd minst två helger till framöver.
Ägarna ska senast nästa fredag ha lämnat in en överklagan på kommunens beslut om att dra in deras utskänkningstillstånd. Enligt krogens advokat är anklagelserna klart överdrivna och kommer att bestridas.
Listan över anklagelser är lång. Något som omnämns är att krogen ”inte serverar mat” och dessutom orsakat slagsmål och misshandel utanför.
-Jag kan bara ansvara för vad mina gäster gör i lokalen eller i direkt anslutning till lokalen. Vad som händer ett kvarter bort är inget jag kan göra något åt, säger Michel.
Michel har sedan länge haft en önskan att sälja krogen. Orsaken är att han känt sig motarbetad av kommunens alkoholhandläggare. Han är dessutom inte den förste GK-ägare att känna så.
Dock är han den förste att fundera i banorna att lägga ner kvällsverksamheten. Det lönar sig ju inte ändå, menar han.
-Man orkar inte hur länge som helst när man hela tiden motarbetas. Jag vet inte vad som kommer att hända, men klart är att jag själv inte kommer att driva krogen vidare. Jag står fast i mitt beslut att sälja krogen och kommer dessutom rekommendera nästa ägare att lägga ner kvällsverksamheten och istället satsa på dagverksamheten, säger han.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.